Uštedeli 48 miliona: RGZ od 13 dobio 10 parničnih postupaka

Izvor: B92, 10.Jan.2020, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uštedeli 48 miliona: RGZ od 13 dobio 10 parničnih postupaka

Beograd -- Tokom 2019. godine, pred sudovima Republike Srbije okončano je trinaest parničnih postupaka koji su vođeni protiv Republičkog geodetskog zavoda.

Od toga tužbeni zahtev odbijen je u deset postupaka, čime je ostvarena ušteda u budžetu u iznosu od 48.576.525 dinara.

Takođe, u korist Zavoda su dosuđeni i troškovi parničnog postupka u iznosu od 696.750 dinara, što predstavlja direktan prihod budžeta, navode u RGZ-u.

U svega tri postupka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << usvojen je, kao osnovan, tužbeni zahtev protiv Zavoda. Vrednost predmeta spora iz tužbenih zahteva iznosio je ukupno 1.958.690 dinara.

Međutim, pravnosnažno je dosuđen iznos od svega 214.890 dinara, na ime glavnog duga i 186.612 dinara, na ime troškova parničnog postupka.

Do ovakvih rezultata dovelo je pre svega što su svi sporovi, u kojima je Zavod jedna od strana, prešli u nadležnost Sektora za pravne poslove, čime je zaustavljen trend da se načelnici Službi za katastar nepokretnosti, samostalno, bez ovlašćenja izjašnjavaju odnosno zastupaju Zavod pred sudovima.

Ovakvo postupanje ne samo da je bilo suprotno zakonu već je zbog nedovoljnog stručnog znanja često dolazilo i do propuštanja propisanih rokova za preduzimanje određenih procesnih radnji.

Prikazani su parnični postupci bez radnih sporova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.