Ustavni sud o inicijativi LDP-a

Izvor: B92, Beta, 18.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustavni sud o inicijativi LDP-a

Beograd -- Ustavni sud Srbije odlučio je da od Skupštine Srbije zatraži mišljenje o inicijativi za ocenu ustavnosti naftno-gasnog sporazuma sa Rusijom.

Skupština Srbije ima rok 60 dana da se izjasni o zahtevu Ustavnog suda, a nakon toga Ustavni sud nastaviće postupanje o podnetim inicijativama. U javnom delu sednice, sudija izvestilac rekao je da bi Ustavni sud trebalo da zatraži mišljenje Skupština Srbije, jer se postavlja pitanje da li taj sporazum predstavlja međunarodni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ugovor koji podleže ustavno-sudskoj kontroli.

Inicijative za ocenu ustavnosti pojedinih odredaba naftno-gasnog sporazuma Srbije i Ruske Federacije podneli su Ustavnom sudu Srbije Liberalno-demokratska partija i Milan Kovačević iz Beograda.

Inicijatori su naveli da je taj sporazum u suprotnosti sa ustavnom odredbom o ekonomskom uređenju i zabrani diskriminacije i zatražili su od Ustavnog suda da donese meru obustave svih radnji predviđenih tim sporazumom.

Podnosioci inicijativa osporavaju način prenosa javne u privatnu svojinu, stvaranje i održavanje monopola, povredu ravnopravnosti privrednih subjekata, zaštitu zdravlja potrošača i diskriminaciju u ispunjavanju poreskih obaveza.

U LDP-u su rekli da su spremni da pribave nove dokaze koji će pokazati da su prekršeni članovi Ustava o monopolu, konkurenciji i zaštiti životne sredine.

Poslanik LDP-a Slobodan Maraš ne očekuje da će se Ustavni sud proglasiti nenadležnim za ocenu ustavnosti gasnog sporazuma.

"Mislim da je to nemoguće, zato što LDP nije vršila nikakav pritisak na sud. Naprotiv, pomogli smo pokretanjem rasprave i stvorili smo uslove da Ustavni sud radi u skladu sa normama zbog kojih je i osnovan, odnosno da kaže da je nemoguće da nema prostora za pokretanje postupka”, smatra Maraš.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić ima drugačija očekivanja od svog stranačkog kolege.

"Očekujem da će Ustavni sud Srbije odlučiti da je taj sporazum protivustavan", rekao je Andrić novinarima u Skupštini Srbije i ponovo je zatražio prekid pregovora sa Rusijom o gasno-naftnom aranžmanu, dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku..

Bivši predsednik Ustavnog suda Slobodan Vučetić kaže da će postupak odlučivanja o nadležnosti Ustavnog suda potrajati najmanje mesec dana.

Prava adresa za raspravu o energetskom sporazumu Srbije i Rusije su anketni odbori Skupštine Srbije, a ne Ustavni sud, kaže za B92, Stevan Lilić, predsednik udruženja Pravnici za demokratiju.

On kaže da je važna činjenica da se radi o sporazumu između države Srbije i kompanije Gasprom, a ne između dve države - Srbije i Rusije.

"Moguće je da se Ustavni sud proglasi neustavnim, ali je moguće i da prihvati. Mada je verovatnoća manja za to. Uglavnom, jako je bitno da sve bude transparentno”, rekao je Lilić.

Liberalno-demokratska partija traži momentalni prekid svih aktivnosti Vlade i moratorijum na realizaciju, kako navode, protivustavnog i štetnog ugovora o prodaji NIS-a, sve dok se o tom sporazumu ne izjasni Ustavni sud.

Srpski i ruski pregovarači 20. decembar pominju kao datum kada bi mogao da bude potpisan ugovor o prodaji 51 odsto NIS-a, a krajnji rok da se potpišu ugovori neophodni za realizaciju sporazuma je 31. decembar.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud danas o sporazumu sa Rusima

Izvor: RTV Pink, 18.Dec.2008

. . . Inicijativa za ocenu ustavnosti nekih odredbi Sporazuma vlada Srbije i Ruske Federacije o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede uvršćena je u dnevni red današnje sednice Ustavnog suda Srbije, rečeno je Tanjugu u Liberalno-demokratskoj partiji (LDP) i Ustavnom sudu Srbije.

Nastavak na RTV Pink...

Ustavni sud za ocenu ustavnosti čeka mišljenje parlamenta

Izvor: Kurir, 18.Dec.2008

BEOGRAD, 18. decembra (Tanjug) - Sudija Ustavnog suda Srbije Dragan Stojanović izjavio je danas da će taj sud odlučivati da li će pokrenuti postupak za ocenu ustavnosti energetskog sporazuma sa Rusijom, pošto dobije mišljenje parlamenta o podnetim inicijativama - Liberalno demokratske partije i...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.