Usporen put u Brisel ugrađen u cenu akcija

Izvor: Politika, 12.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usporen put u Brisel ugrađen u cenu akcija

Među berzanskim analitičarima postoji dilema da li će na najavljenu podelu besplatnih akcija uticati izborni rezultat

Ako na vanrednim parlamentarnim izborima pobedi opcija koja se zalaže za ubrzanje integracije sa EU može se očekivati rast berzanskih indeksa, a ako pobedi opcija koja ulazak u Uniju uslovljava poništavanjem samoproklamovane nezavisnosti Kosova i njegovim opstankom u sastavu Srbije indeksi će verovatno stagnirati i držati se na postojećem nivou još neko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vreme, uveren je portfolio menadžer investicionog fonda FIMA Proaktiv Vladimir Pavlović.

U poslednjih 365 dana, da podsetimo, indeks najlikvidnijih akcija BELEX 15 pao je za oko 18 odsto, a u odnosu na svoju istorijski maksimalnu vrednost s početka maja smanjen je 45 odsto.

Budući da su kompanije koje ulaze u korpu indeksa imale uspešnu poslovnu godinu čini se da su u trenutne cene akcija na Beogradskoj berzi ugrađena očekivanja da će Srbija ići dužim putem i sporijim tempom u EU, tako da ne treba očekivati dramatičan pad u slučaju izbora nacionalno orijentisane opcije.

Slična je situacija bila i u vreme samoproglašenja nezavisnosti Kosova, jer je taj dugo najavljivani čin bio ranije ugrađen u cene, pa su kad je do proglašenja došlo berzanski indeksi bili relativno mirni i bez značajnijeg pada. Pavlović je uveren u to da postoji dilema da li će, i u kolikoj meri, na najavljenu podelu besplatnih akcija uticati izborni rezultat.

U zemljama u okruženju pokazalo se da podela akcija (ili prava na kupovinu akcija po povoljnim uslovima) značajno utiče na glasače.

Kako je broj građana Srbije koji su aktivno učestvovali na Beogradskoj berzi relativno mali tako će i taj uticaj na izborni rezultat biti manji nego što bi bio u zemlji gde građani imaju više iskustva u trgovanju akcija.

I pored toga ne može se zanemariti činjenica da veliki broj građana želi da ima mogućnost da brzo proda akcije koje će dobiti i to po što višoj ceni.

Pavlović ukazuje da berzanski analitičari, kao i svuda u svetu, do tančina analiziraju i političke prilike u zemlji, koje očigledno sve više utiču na berzanske pokazatelje. I time se otkriva da naša berza ulazi u krug razvijenijih tržišta, koja su osetljiva ne samo na ekonomske potrese već i na druge izvore krize. Tako Pavlović analizira nedavno održane predsedničke izbore, koji su, kaže on, pokazali da u Srbiji ne postoji više nijedna politička opcija koja ne podržava integraciju Srbije u Evropsku uniju, ali da razlika postoji u dinamici i uslovima za te integracije.

Tako svaki berzanski analitičar mora da procenjuje da stranke okupljene oko predsednika Borisa Tadića smatraju da je što brže priključivanje EU prioritet Srbije, te da evropske integracije samo jačaju kapacitet Srbije da brani svoj teritorijalni integritet.

S druge strane, tokom procenjivanja berzanske budućnosti, ocenjuje se da su stranke koje su želele prošle nedelje da podrže usvajanje rezolucije u Skupštini Srbije (a koja je bila ključni momenat za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora) mišljenja da Srbija treba da otvori nova pitanja u procesu evropskih integracija, što svakako usporava pomenuti proces.

– Rezultati vanrednih parlamentarnih izbora daće odgovor na pitanje kojom brzinom će se Srbija priključivati Evropi – kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, dobro je što su gotovo sve parlamentarne stranke postigle saglasnost oko raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, a što je dobro rešenje, kako za građane Srbije, tako i za ostale investitore na Beogradskoj berzi.

Izvesno je da će posle 11. maja u Srbiji prestati stanje u kojem preovlađuju dileme i nedoumice, koje su mučile investitore poslednjih meseci, utičući na smanjenje investicija i pad berzanskih indeksa.

– Za dva meseca Srbija će imati izbore nakon kojih bi trebalo da se formira stabilna vlada, tako da će i investitori, na osnovu njenog stava, moći da planiraju dugoročna ulaganja – smatra Pavlović.

V. Arsenić

[objavljeno: 13/03/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.