Uskoro stiže Strela 3: Kakav neverovatan preokret

Izvor: B92, 16.Jun.2023, 12:03

Uskoro stiže Strela 3: "Kakav neverovatan preokret"

Izraelsko-američki protivraketni sistem "Strela 3" trebalo bi da bude isporučen Nemačkoj za četiri milijarde evra.

To bi trebalo da postane stub zaštitnog štita NATO, piše Dojče vele.

Za Izrael je "Strela 3" važan stub u odbrani zemlje, na primer u budućnosti od mogućih projektila s nuklearnim bojevim glavama. Jer, taj PVO-sistem može da uništi neprijateljske rakete dugog i srednjeg dometa u zemljinoj atmosferi i iznad nje.

S obzirom na pretnju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zbog rata u istočnoj Evropi, Nemačka se takođe odlučila da kupi "Strelu 3" – sistem koji bi na kraju trebalo da košta skoro četiri milijarde evra. Kupovina se finansira iz "specijalnog fonda Bundesvera", koji je osnovan nakon početka rata u Ukrajini.

Čitava ta stvar bi bila potpuni uspeh za Izrael – toliko veliki da je premijer Benjamin Netanjahu nedavno pokrenuo to pitanje na marginama sednice vlade: "Kao što sam rekao svetskim liderima, a takođe i kancelaru Šolcu, Izrael, jevrejska država, neće dozvoliti još jedan Holokaust."

Ova prekretnica za izraelski narod ogleda se i u diskusijama o isporuci "Strele 3" Nemačkoj. U Holokaustu, Jevreji su bili bez zaštite od nacističke Nemačke. "Osamdeset godina kasnije, Nemačka želi da kupi odbrambeno oružje od jevrejske države. Tada nismo mogli da se branimo, a danas pomažemo drugima da se brane. Kakav neverovatan preokret."

Na kraju, odlučujući faktor su verovatno bile performanse sistema: on može da obara mete na visini do sto kilometara. Pored projektila, koristi se i moćan radar. "Strela 3" može da se koristi mnogo fleksibilnije od svojih prethodnika, objasnio jer prvi čovek nemačkog vazduhoplovstva Ingo Gerharc na izraelskoj televiziji: "Sistem ima velike mogućnosti. Pogledali smo različite sisteme i odlučili smo se za ’Strelu 3’."

Nemačka je najavila da će sistem da koristi i kao deo odbrambenog raketnog sistema NATO. Zemlje poput Poljske, Rumunije i baltičkih država trebalo bi da budu u mogućnosti da se pridruže.

Ali, pre toga treba razjasniti nekoliko pitanja. Pre svega, potrebna je saglasnost SAD, jer u razvoj nisu bile uključene samo izraelske firme, već između ostalih i američka kompanija za naoružanje Boing.

"Nemačka je izjavila da želi zaštitu civilnog stanovništva. Onda, u nekom trenutku u budućnosti, sistem treba da bude integrisan u zaštitni štit NATO. To je sledeći korak", rekao je Moše Patel, šef izraelske protivraketne odbrane. "Povezivanje tih sistema sa NATO je van moje nadležnosti. Te zemlje moraju da razjasne sva ta pitanja s NATO."

Kupovina "Strele 3" je, naravno, i političko pitanje. O velikom uspehu govori i Ron Prosor, izraelski ambasador u Berlinu: "Prodaja sistema ’Strela 3’ unapređuje strateške odnose Izraela i Nemačke, koji će kao rezultat toga dostići nove visine."

On pozdravlja to što su politički napori nemačkog kancelara, ministra odbrane i ministarke spoljnih poslova urodili plodom i, kaže, još jednom pokazali da poslovi s naoružanjem zahtevaju jak politički okvir.

Za Izrael je prodaja "Strele 3" Nemačkoj najveći ugovor o naoružanju u njegovoj istoriji. Zemlja je udvostručila izvoz oružja za manje od jedne decenije i prošle godine prodala oružje u vrednosti od 12,5 milijardi dolara. "Strela 3" bi trebalo da bude operativna do kraja 2025. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.