Uskoro skuplji dinarski krediti

Izvor: Blic, 28.Feb.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro skuplji dinarski krediti

Kako bi uticala na rastuće inflatorne pritiske, ali i na slabljenje dinara, Narodna banka Srbije juče je podigla referentnu kamatnu stopu za 0,75 procentnih poena, tako da ona sada iznosi 11,5 odsto. S obzirom na to da je to kamata prema čijim promenama se upravljaju druge kamatne stope na tržištu, za očekivati je da će dinarski krediti za građane i privredu poskupeti. Ali, za utehu, oni koji se vezuju za evro - neće.

Da rast cena ozbiljno preti, a i da je vreme nešto >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << činiti, dokaz je taj što je međugodišnja stopa bazne inflacije, to jest cena koje se formiraju tržišno, posmatrano februar na februar iznosi oko sedam odsto. To je iznad gornje granice projektovane bazne inflacije za ovu godinu koja se kreće od tri do šest odsto.

- Povećanje referentne kamatne stope imaće dva efekta. Prvi je da ublaži inflatorne pritiske, a drugi je da se smanji pritisak na slabljenje dinara - ukazuje mr Goran Nikolić, saradnik Privredne komore Srbije.

Ni ekonomisti, a ni bankari nisu iznenađeni ovim potezom centralne banke. Ističu da je i očekivan, iako je to drugo povećanje referentne kamatne stope u ovom mesecu. Ipak, efekti ove mere neće se osetiti odmah već za dva to tri meseca.

- Poruka je da novac treba da poskupi. To treba da dovede do rasta međubankarskih kamatnih stopa koje utiču na rast kamatnih stopa banaka, što vodi rastu troškova zaduživanja, „hlađenju" tražnje i usporavanju inflacije - kaže Zoran Petrović, zamenik predsednika Izvršnog odbora „Rajfajzen banke".

Isti stav je i Bojana Lečića, zamenika direktora Sektora trezora „Banke Intesa". Po njegovim rečima, jedan od osnovnih ciljeva povećanja referentne kamatne stope je upravo povećavanje cene kredita, a što treba da dovede do smanjenja njihovog rasta.

- Očekivano je da će ova mera primorati banke da povećaju kamate na dinarske plasmane, kako građanima, tako i preduzećima. Ova mera će uticati samo na cene kredita u dinarima i neće izazvati povećanje bankarskih pozajmica indeksiranih u stranoj valuti - naglašava Lečić.

Zaoštravanje monetarne politike je reakcija na nestabilnost na deviznom tržištu i relativno pesimističkih prognoza po pitanju obuzdavanja inflacije, kaže Goran Pitić, predsednik Upravnog odbora „Sosijete ženeral banke".

- Drugo je pitanje kakav je to signal nama bankarima, pošto centralna banka želi da dinarski krediti imaju niže kamatne stope, a sa povećanjem referentne kamatne stope to nije moguće - ukazuje Goran Pitić.

Inače, banke u Srbiji polako su počele sa odobravanjem dinarskih kredita, ali su njihove kamatne stope visoke. Tako su efektivne kamate za keš kredite od 16,81 odsto, pa i do 27,09 odsto, dok za potrošačke od 16,32 do 24,88 odsto.

Dinar blago jača

Dinar će danas na kursnim listama da ojača za oko petnaestak para. I juče je kao i predhodni dan Narodna banka Srbije intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, ali je ovog puta intervencija bila pet miliona evra, koliko se u proseku otkupljuje od menjača. Ukupan obim međubankarske trgovine evrom obavljene juče do 13 časova iznosio je 39,7 miliona evra po prosečnom kursu od 83,3774 dinara za evro. I dalje su rasponi između prodajnih i kupovnih kurseva banka visoki (oko trideset para) što ukazuje o velikom riziku i nestabilnom tržištu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.