Izvor: B92, 14.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro reforma penzionog sistema

Beograd -- Povećanje starosne granice za penziju - usklađivanje zakonodavstva sa aktuelnim tokovima, kažu nadležni.

Ministar za rad i socijalnu politiku Slobodan Lalović rekao je u Kažiprstu Radija B92 da je razlog što je predloženo povećanje starosne granica za odlazak u penziju, između ostalih, i u tome što moramo da uskladimo svoje zakonodavstvo sa regionalnim.

"Neko će držati nekoga ne zato što ima 61 ili 25 godina, nego zato što valja i može da odgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoji obavezama. I drugo, bez obzira na sve što nam se događalo ovde, ipak životni vek se produžava. To su, prosto, neki razlozi što podižemo tu starosnu granicu. Ali, osnovni razlog je da mi treba da budemo u suštini u skladu sa okolinom. Svuda je to ili 60, 65, 62, 65, svuda je, u većini zemalja", kaže Lalović.

Ministra Lalovića su slušaoci uglavnom pitali za detalje iz predloga novog zakona o pnezionom osiguranju i na koji će način odredbe regulisati pojedine konkretne stvari, a pojedini slušaoci bili su veoma uzbuđeni: "Volela da pozdravim gospodina ministra i zahvalim na neopisivoj brizi za nas penzionere, koji smo došli sa fakultetima i doktoratima na kontejnere. Ja imam samo jedno pitanje. Vraća se stara devizna štednja, Dafinin dug, svima se vraćaju pare, mi smo isto davali pare. Moj suprug i ja smo radili 70 godina, on je umro, nije doživeo ni jednu i po penziju. I kako je to moguće, naših para nema, nama niko ne vraća pare, mi smo socijalni slučajevi i teret ove zemlje? To je neverovatno, to više ne može da se sluša. A bilo je rečeno da će se od privatizacije određeni procenat vraćati penzionom fondu. Kako je moguće, nama se ne vraća, mi smo prosjaci? Ministri sram vas bilo."

Ministar Lalović kaže: "Ovo su sasvim normalne reakcije ljudi, nije ništa neobično. Nema šta posebno da se kaže. Rekao sam da je sadašnji penzioni sistem neodrživ, mora da se menja. Ova slušateljka, koja se ovako dramatično obraća, samo jedne stvari nije svesna - da bi, da se ovo ne radi, bilo još gore. I za nju. To se radi u poslednjem trenutku."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.