Uskoro evropska zaštita potrošača

Izvor: B92, 02.Sep.2009, 09:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro "evropska" zaštita potrošača

Beogard -- Novi zakon o zaštiti potrošača, koji će biti usklađen sa propisima Evropske unije, trebalo da bude usvojen do kraja ove godine.

Ministar trgovine i usluga Srbije Slobodan Milosavljević kaže da će tim zakonom, koji je stavljen na dvomesečnu javnu raspravu prosečni potrašač u Srbiji dobiti isti nivo zaštite i prava kao i potrošačli u EU.

„Ključna novina u novom zakonu je da se teret dokazivanja u kupoprodajnim odnosima sa potrošača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prebacuje na trgovca", objasnio je ministar i dodao da će "trgovci i imati obavezu obaveštavanja potrošača o njihovim pravima pre donošenja odluke o kupovini, odnosno zaključivanja ugovora".

Novim zakonom biće uvedena mogućnost vansudskog poravnanja, odnosno vansudskog rešavanja potrošačkoh sporova, kao i mogućnost kolektivnih tužbi potrošača, čime će biti rasterećeni sudovi, a povećana efikasnost u rešavanju sporova male pojedinačne vrednosti, kazao je on.

Milosavljević je dodao da će zakonom biti uređena i oblast potrošačkih kredita, prodaja na daljinu, tajmšering.

Ministar trgovine smatra da nakon osam godina tranzicije Srbija još uvek nije uspela da zaštiti prava potrošača koji su suočeni sa nebezbednim proizvodima, lažnim reklamama i nemogućnošću da u praksi zaštite svoja osnovna prava, što je bila "opomena i razlog" za izradu novog zakona.

Zakon treba usvojiti, ali i primeniti

Evropska komesarka za zaštitu potrošača Meglena Kuneva kaže da je sa stanovišta EU veoma važno da se taj zakon usvoji, kao i da se dosledno primenjuje, što bi značilo da će potrošač biti merilo onoga što se dešava na tržištu.

Prema njenim rečim o značaju uloge potrošača govori i činjenica da oni u ukupnom bruto nacionalnom dohotku EU učestvuju sa oko 58 odsto.

"Potrošač je merilo onoga što se dešava na tržištu", rekla je Kuneva i podsetila da će 15 evropskih direktiva biti implementirano u srpski zakon o zaštiti potrošača.

Predsednik Pokreta potrošača Beograd Petar Bogosavljević rekao je da je vidljiv napredak u delu zakonskog predloga koji se odnosi uskladjivanja sa važećim regulativama EU, ali smatra da treba preispitati gde treba locirati Savet za zaštitu potrosača, jer je prema tendencijama EU nepovoljno da on bude u okviru Ministarstva trgovine.

Prema njegovim rečima, organizacije za zaštitu potrošača će pokušati da setom amandmana poboljšaju postojeći predlog, a spremne su da traže i novo zakonsko rešenje ukoliko ne budu bile zadovoljne onim što će se uraditi u naredna dva meseca.

Predlog rešenja novog zakona pripremljen je u saradnji Ministarstva trgovine i usluga i ZAP projekta zaštite potrošača koji finansira EU.

Ministar trgovime Slobodan Milosavljević kazao je da se od danas nacrt zakon nalazi na sajtu Ministrastva trgovine (www.mtu.gov.rs) i dodao da je Ministarstvo spremno da uvaži sve predloge koji će poboljšati buduće zakonsko rešenje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.