Upozorenje supermarketa: Preti nestašica

Izvor: B92, 13.Feb.2024, 19:30

Upozorenje supermarketa: Preti nestašica

Britanci treba da se spreme na nestašicu pojedinih vrsta čaja nakon što su supermarketi masovno krenuli da upozoravaju na rizike u snabdevanju.

Rizici u snabdevanju nastali su usled krize u Crvenom moru.

Britanski Ritejl Konzorcijum prijavio je privremene poteškoće u nabavkama pojedinih vrsta crnog čaja, kao i nekoliko drugih vrsta.

Iako najveći lanci supermarketa na svojim veb stranicama i dalje pokazuju da imaju dovoljno zaliha, kompanije upozoravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će trajanje neizvesne situacije u Crvenom moru presuditi da li će potrošači u supermarketima širom Evrope ubuduće videti čaj na rafovima.

Ovo je prvo upozorenje koje se pojavilo u lancima snabdevanja, a da se tiče prehrambenog proizvoda i situacije u Crvenom moru. Do sada je nekoliko prodavaca odeće istaklo da im je trgovina drastično usporena.

Velika Britanija, peti najveći uvoznik čaja u svetu, preko polovinu čaja koji potroši dobavlja iz Kenije i Indije, i na taj način su izuzetno zavisni od Sueckog kanala i rute transporta kroz Crveno more.

"Imamo privremene prekide na nekim transportnim linijama crnog čaja, ali uticaj na potrošače je i dalje minimalan", istakao je Endru Opie, direktor za hranu i održivost u British Retail Consortium.

Kako kažu izvori iz industrije, nikakvih velikih nestašica nema na horizontu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.