Uplaćen novac za akcije NIS-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Mar.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uplaćen novac za akcije NIS-a

BEOGRAD -

Ruski Gaspromnjeft danas posle podne je uplatio 40,3 miliona evra malim akcionarima Naftne industrije Srbije (NIS) za preuzimanje 5,15 odsto akcija te kompanije.

Kako je agenciji Beta rečeno u PTT Srbije, ruska energetska kompanija je taj novac uplatila u 15.30 časova.

Gaspromnjeft je time preuzeo 8,4 miliona akcija NIS-a po ceni od 4,8 evra po komadu i time povećao vlasnički udeo u srpskoj naftnoj kompaniji sa 51 na 56,15 odsto.

"Gaspromnjeft" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je preuzimanjem tih akcija povećao svoj udeo u NIS-u sa 51 odsto na 56,15 odsto.

Ponuda za otkup deonica NIS-a trajala je 45 dana, a zagarantovana otkupna cena je bila 4,8 evra po akciji, odnosno najmanje 506,48 dinara. Za otkup je bilo ponuđeno 8,4 miliona akcija NIS-a, što predstavlja 5,15 odsto osnovnog kapitala kompanije.

Cena akcije određena je u skladu sa srpskim zakonima, a ponuda malim akcionarima jedna je od obaveza "Gaspromnjefta" koju predviđa kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto akcija NIS-a.

Prvi zamenik predsednika Izvršnog odbora "Gaspromnjefta", predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev izjavio je ranije da broj akcija ponuđenih za otkup govori o tome da mali akcionari NIS-a veruju u potencijal razvoja kompanije i u perspektive rasta njene vrednosti.

"Tokom rada u NIS-u, uspeli smo da učinimo da kompanija posluje s dobitkom, da započnemo veliku modernizaciju, da za više od jedne trećine povećamo proizvodnju. U perspektivi NIS treba značajno da poveća obim delatnosti i postane vodeći `igrač` na balkanskom tržištu", istakao je Jakovljev.

Ruska kompanija "Gaspromnjeft", kao većinski vlasnik NIS-a, otvorila je 31. januara ponudu za preuzimanje 19,12 odsto akcija NIS-a od malih akcionara, u skladu sa ugovorom o prodaji 51 odsto akcija NIS-a toj ruskoj kompaniji.

Gaspromnjeft je postao vlasnik 51 odsto NIS-a 2009. godine, nakon kupovine akcija od Srbije, koja je bila jedini akcionar kompanije.

Za kontrolni paket Gaspromnjeft je platio 400 miliona evra. Ugovor s Vladom takođe predviđa obavezu Gaspromnjefta da u modernizaciju NIS-a investira najmanje 500 miliona evra do 2012. godine.

Vlada Srbije je 2009. godine donela odluku da deo svog paketa akcija u NIS-u podeli građanima Srbije, posle čega je u vlasništvu države ostalo nešto manje od 30 odsto.

Kompanija je 2010. godine iz zatvorenog pretvorena u otvoreno akcionarsko društvo. Od 30. avgusta 2010. godine akcijama NIS-a trguje se na Beogradskoj berzi.

Besplatne akcije NIS-a poseduje, inače, 4,8 miliona građana Srbije, a neki su njima već trgovali na Berzi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gaspromnjeft uplatio novac malim akcionarima NIS-a

Izvor: Capital.ba, 21.Mar.2011

BEOGRAD, Ruski Gaspromnjeft danas poslije podne je uplatio 40,3 miliona evra malim akcionarima Naftne industrije Srbije (NIS) za preuzimanje 5,15 odsto akcija te kompanije. Gaspromnjeft je time preuzeo 8,4 miliona akcija NIS-a po cijeni od 4,8 evra po komadu i time povećao vlasnički udio u srpskoj...

Nastavak na Capital.ba...

Gaspromnjeft uplatio novac za akcije NIS

Izvor: Mondo, 21.Mar.2011

Kompanija "Gaspromnjeft" uplatila je danas građanima Srbije 40,3 miliona evra za 5,15 odsto akcije "Naftne industrije Srbije" (NIS), rečeno je danas Tanjugu u Poštanskoj štedionici.

Nastavak na Mondo...

Uplaćen novac vlasnicima akcija NIS-a

Izvor: Kamatica.com, 22.Mar.2011, 01:14

Kompanija "Gaspromnjeft" uplatila je danas građanima Srbije 40,3 miliona evra za 5,15 odsto akcije "Naftne industrije Srbije" (NIS), rečeno je danas Tanjugu u Poštanskoj štedionici. Time je ta ruska kompanija i zvanično povećala svoj udeo u NIS-u sa 51 odsto na 56,15 odsto akcija. U okviru ponude...

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.