Izvor: Politika, 11.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Upis besplatnih akcije od 28. januara

Posle javnog poziva Agencije za privatizaciju, koji će biti objavljen 25. januara, prijavljivanje oko četiri miliona građana za besplatne akcije počeće 28. januara na oko 3.500 šaltera pošta širom Srbije, dok će se oko 150.000 sadašnjih i bivših zaposlenih u javnim preduzećima evidentirati u ekspoziturama Nacionalne službe za zapošljavanje. Upis će trajati do 31. jula, potvrdio je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << održanoj nakon sednice Vlade na kojoj su usvojene dve uredbe kojima se detaljno reguliše postupak i način evidencije za besplatne akcije.

A pravo na besplatne akcije imaju svi koji su poslednjeg dana prošle godine bili punoletni, ako su 3. januara ove godine, na dan stupanja na snagu zakona o besplatnim akcijama bili državljani Republike Srbije i 30. juna 2007. imali prebivalište u Srbiji. Pod uslovom da budu, kad se budu prijavljivali, upisani u birački spisak i, naravno, da do sada nisu upisali besplatne akcije. Oni koji ispune sve ove kriterijume, na šalter pošte moraće da dođu lično, da ponesu ličnu kartu i karticu banke kod koje imaju otvoren dinarski račun, a šalterski službenik će popuniti sve podatke na obrascu i izdati potvrdu građaninu da se prijavio. Odnosno jedan primerak potpisanog obrasca dobiće "kandidat" za besplatne akcije, a drugi će pošta proslediti u Agenciju za privatizaciju radi provere istinitosti podataka i upisa u evidenciju budućih akcionara.

Građani koji nemaju otvoren dinarski bankarski račun, to će obaviti u pošti, a Poštanska štedionica tu uslugu neće naplaćivati.

Oni koji ispunjavaju zakonske uslove, a tokom evidentiranja se nađu u inostranstvu, recimo studenti, prijavu će moći da podnesu u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a za nepokretna lica, formiraće se posebna komisija koja će im, na njihov zahtev, doći u kuću.

Nakon provere svih podataka građani će na kućnu adresu, najkasnije do 31. decembra 2008. dobiti potvrdu da su korisnici besplatnih akcija javnih preduzeća NIS-a, Jata, Telekoma, EPS-a, Galenike i Aerodroma "Nikola Tesla", odnosno novčane naknade prodajom akcija iz privatizacionog registra oko 70 preduzeća koja su od 2001. tenderski privatizovana.

Kako je za mnoge ostvarivanje prava na besplatne akcije još nepoznanica, Pošta će u dogovoru s Vladom otvoriti poseban "kol centar", pa će zainteresovani dileme moći da razjasne pozivom, koji će inače biti besplatan, najavio je ministar.

Oko 150.000 sadašnjih i bivših zaposlenih u javnim preduzećima NIS (Transnafta i Srbijagas), Jat, Telekom (Pošta), EPS (Elektromreža, Resavica, Kopovi Kosova, Termoelektrane Kosovo i Elektrokosmet), Galenika i Aerodrom, kako je objasnio Dinkić, prijavljivaće se na šalterima Nacionalne službe za zapošljavanje i pošto će oni dobiti više nego ostali građani i ostvariti kapitalnu dobit, sami će pribavljati i plaćati dokumenta. Sem fotokopije lične karte i radne knjižice, moraće da dostave, takođe lično, i uverenje o državljanstvu koje nije starije od šest meseci.

Proces evidentiranja zaposlenih i bivših zaposlenih najverovatnije će se obavljati sukcesivno, najpre za Jat i NIS, pa potom za Telekom i Aerodrom i na kraju za EPS i Galeniku, pri čemu je i za njih krajnji rok za prijavljivanje 31. jul, objasnio je Dinkić.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.