Umesto tri sata – od Ankare do Istanbula za 80 minuta

Izvor: B92, 26.Dec.2023, 10:14

Umesto tri sata – od Ankare do Istanbula za 80 minuta

Putovanje vozom od Ankare do Istanbula trajaće 80 minuta umesto dosadašnja tri sata.

Reč je o superbrzom vozu kao predizbornom obećanju vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AKP).

Voz će prometovati na liniji dugoj 344 kilometra. Od Ankare do istanbulskog aerodroma "Sabija Gokcen" kretaće brzinom od 350 kilometara na sat, dok će se od ovog aerodroma do istanbulske železničke stanice Sogutlucesme kretati brzinom od 200 kilometara na sat.

Prometovanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << superbrzog voza između ova dva grada značajno će se skratiti i vreme putovanja do gradova Konija, Sivas i Kajseri. Ovaj voz će se kretati na posebno izgrađenoj pruzi.

Putnici će moći da ulaze i izlaze na glavnim stanicama, među kojima su stanice Ankara, Sincan, na aerodromu "Sabija Gokcen" i Sogutlucesme. Trasu pruge činiće 19 vijadukta ukupne dužine 14 kilometara i 52 tunela ukupne dužine 120 kilometara.

Ovaj projekat bi trebao da se realizuje kroz javno-privatno partnerstvo, a njegova realizacija bi trebala da počne nakon lokalnih izbora koji će biti u martu sledeće godine. Predviđeno je da rok za izgradnju pruge bude pet godina, piše list Dejli sabat, prenosi Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.