Ulje u Rumuniji najskuplje u EU

Izvor: B92, 21.Maj.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulje u Rumuniji najskuplje u EU

Bukurešt -- Rumunija je na 15. mestu među članicama EU po direktnim stranim ulaganjima u prošloj godini sa 7,3 milijarde evra, od kojih je 6,5 milijardi stiglo iz zemalja EU.

Preko sedam milijardi evra investicija u Rumuniji u 2007. godini

Taj iznos je bbjavio Evrosta, dok su prema podacima Nacionalne banke Rumunije (BNR) direktne strane investicije u prošloj godini vredele 7,6 milijardi evra.

Podaci Evrostata se odnose i na ulaganja u Rumuniji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja su došla izvan EU. Tako su SAD i Kanada investirale po 100 miliona evra, Švajcarska 400 miliona, dok su manje sume, od 50 miliona evra, uložili Rusija, Japan, Kina, Hongkong, Indija i Brazil.

Statistike pokazuju da su, među zemljama EU, najveće direktne strane investicije bile u Veliku Btiraniju, od 135,7 milijardi evra, Francusku 119,5 milijardi i Luksemburg - 86,8 milijardi.

Podaci Evrostata pokazuju i da Rumunija zauzima drugo mesto među članicama EU prema rastu proizvodnje u građevinarstvu. Proizvodnja na tom sektoru bila je u prvom kvartalu 32,2 odsto veća nego u istom periodu lane.

Najveći rast proizvodnje u građevinarstvu za prva tri meseca godine zabeležen je u Sloveniji, od 32,8 odsto. Rast na sektoru građevinarstva postigle su i Poljska - od 14,5 odsto, Litvanija - od 12,6 odsto i Slovačka - od 12,5 odsto.

Produktivnost na sektoru građevinarstva u EU kao celini porasla je u prvom tromesečju 2,8 odsto, dok je samo u martu taj rast bio 4,2 odsto, pokazuje podaci iz najnovijeg izveštaja Evrostata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.