Izvor: Blic, 20.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uljari nam zavukli ruku u džep

Uljari nam zavukli ruku u džep

Cene jestivog ulja u domaćim prodavnicama polako se približavaju onima od jeseni prošle godine, pre nego što se država odrekla poreza na promet ove namirnice. Ministar finansija Božidar Đelić rekao je da je država zbog ukidanja poreza izgubila 800 miliona dinara i ocenio da problem nisu bili porezi nego proizvođači. On je izrazio i očekivanje da će cena ulja biti vraćena i najavio formiranje antimonopolske komisije koja bi trebalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ispita stanje na tržištu ulja.

Naši najveći proizvođači ulja juče uglavnom nisu bili voljni da komentarišu lagano ali stalno povećanje cene ovog artikla. U 'Vitalu' iz Vrbasa rečeno nam je 'da trenutno nikakvih informacija o ceni ulja bitnih za javnost nemaju', u zrenjaninskom 'Dijamantu' izgovarali su se na zauzetost direktora, a u somborskom 'Suncu' 'Blicu' je rečeno da je njihovo ulje pre oko mesec dana poskupelo za pet procenata. Ovo poskupljenje u Službi za odnose sa javnošću obrazložili su povećanjem cena uvoznih sirovina neophodnih za proizvodnju ulja i promenom kursa evra. Ako je za utehu, iz ove fabrike poručuju da njihovo ulje neće uskoro ponovo poskupeti.

Kada je o trgovcima reč, oni su jedinstveni u stavu da poskupljenje ove namirnice diktiraju proizvođači. Tako u Službi za odnose sa javnošću 'Maksija' navode da je ulje u njihovim supermarketima poskupelo pre desetak dana, uz objašnjenje proizvođača da su na taj korak bili prinuđeni zbog povećanja cena uvoznih sirovina za ambalažu. Sa najnovijim poskupljenjem, litar 'sunca' u 'Maksiju' košta 57,9 dinara. U novembru prošle godine, dakle pre skidanja poreza cena, litar ovog ulja je iznosio 70,90 dinara, a posle ukidanja poreza na promet, kada se i ova trgovina odrekla svoje marže, cena ulja snižena je na 54,90 dinara. Cena ulja 'dijamant' u prodavnicama 'Maksija' trenutno iznosi 65,90 dinara.

Cena ulja u 'C marketu' i 'Pekabeti' je nešto veća, pa i 'vital' i 'dijamant' u 'C marketu' trenutno koštaju po 68,5 dinara po litru. Pre skidanja poreza, litar ulja u 'C marketu' koštao je 73,3 dinara, a po skidanju poreza cena je bila pala na oko 60 dinara. Sadašnje cene startovale su krajem prošlog meseca, kada je maloprodajna cena ulja po litru povećana za oko dinar i po, što je znatno manje od povećanja proizvođačke cene.

Trenutna cena ulja 'dijamant' u 'Pekabeti' je 68,49 dinara, a 'sunca' 64,90. U 'Pekabeti' kažu da je i u njihovim prodajnim objektima ulje nedavno poskupelo 'zbog povećanja cene dobavljača', pri čemu je marža ove trgovinske kuće ostala ista. R.M.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.