Uljanik Plovidba će upravljati brodom Valovine

Izvor: SEEbiz.eu, 02.Jul.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uljanik Plovidba će upravljati brodom Valovine

PULA - Protokol o najmu broda "Valovine" za prijevoz rasutih tereta, izgrađenog u Uljaniku za vlastitu flotu, potpisale su u subotu u Puli tvrtka "Maritime transport Pula Four INC" iz Liberije, koja je u sustavu Uljanik Grupe, i Uljanik Plovidba, koja će upravljati brodom na svjetskom tržištu pomorskog transporta.

Riječ je o brodu nosivosti 52.000 tona, dužine 189,9 metara, širine 32,2 metra te gazu 12,3 metara. Glavni brodski motor proizveden u Uljanik Strojogradnji snage >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << 8.600 kW će pokretati brod brzinom od 15,5 čvorova. Primopredaja broda Valovine izvršena je u petak.

Kako se navodi u priopćenju za javnost pulskog Uljanika, brod Valovine, poput tri prethodna broda istih karakteristika, izgrađen je u trenucima brodograđevne krize s ciljem očuvanja resursa i kapaciteta Uljanik Brodogradilišta. Brod "Valovine" je izgrađen za vlastitu flotu u vrijeme niskog intenziteta svjetskog tržišta te nižih cijena novogradnji, a u vrijeme nedovoljne zaposlenosti. U Uljanik Grupi je uz „Valovine" izgrađeno još tri broda istih karakteristika s ciljem da se sustav brodogradnje sačuva te zadrži kontinuitet zaposlenosti vlastitih proizvodnih kapaciteta i radnika u vremenima kada nije bilo značajnijeg pomaka na brodograđevnom tržištu, kaže se u priopćenju.

Direktor Uljanik Plovidbe Dragutin Pavletić istaknuo je da su vozarine za ovaj brod prije samo nekoliko mjeseci bile dvije i pol tisuće dolara dnevno, a danas su na značajno šest i pol tisuća dolara dnevno, što omogućava uredan rad ovom brodu.

- Sigurni smo da je najteže razdoblje u brodarstvu iza nas te uključivanjem Kine u trećem i četvrtom kvartalu godine očekujemo još bolje rezultate na tržištu. Atlantik i Mediteran imaju stabilne dobre vozarine, a ovaj će brod iz Ukrajine, odnosno Crnog Mora prvu put za Ameriku. To će mu biti prvo putovanje. Zahvaljujem se Vladi i nadležnim ministarstvima koji prate program gradnje broda za domaće brodare, rekao je Pavletić.

Tako je cjelokupni vrlo složeni brodograđevni proces uspješno prebrodio krizu koja je uništila mnoga svjetska brodogradilišta, stoji u priopćenju. Danas, nakon ciljanog programa gradnje brodova za vlastitu flotu, Uljanik Grupa, u čijem je sastavu i brodogradilište 3. maj u potpunosti je zaposlena s vrlo složenim gradnjama za renomirane svjetske naručitelje, ističe se.

Foto: Glas Istre

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.