Uljana repica donosi zaradu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2016, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uljana repica donosi zaradu

Siguran otkup , odličan prinos i dobra cena od preko 40 dinara za kilogram - osnovni su razlozi sve većeg interesovanja za setvu uljane repice, kulture koja se intenzivno širi naročitočito na području severne bačke.

Ove jesenja uljarica donosi veću zaradu u odnosu na kukuruz, suncokre ili soju a pogotovo pšenicu , gde ratari knjiže gubitak.

Agronomi podsećaju da bi sa setvom uljane repice trebalo početi oko 20 avgusta i završiti je oko 5.septembra. Ističu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je napredak u tehnologiji i prinosima vidljiv pa se tako Srbija po rezulatima u poslednjih nekoliko godina već može svrstati medju vodeće zemlje u Evropi.

To je zasluga poljopriverdnika koji ovoj uljarici posvećuju maksimum u pogledu njenih zahteva ali i doprinos struke.

Pripreme za novu setvu su u toku,kupovina semena semena ,zapravo sve više hibrida ali i sredstava za zaštitu. U preduzeću salaš 024 iz subotice , su potvrdili da je interesovanje ratara sa ovog područja uvećano jer se repica pokazala kao jedna od najprofitabilnijih kultura.

Za intenzivnu proizvodnju i visok prinos neophodno je slediti savet stručnjaka jer u proizvodnji postoji nekoliko kritičnih momenata.

Za repicu uvek postoje sigurni kupci .Kada je reč o ovogodišnjem otkupu , ne samo ove uljarice nego i drugih kultura moguće su novine . Cene bi se u narednom periodu odredjivale na bazi dnevnih berzanskih kretanja koje diktiraju evropske berze . Od toga kako će se žitaricama trgovati u budimpešti i parizu zavisiće i cena koju će na dan dobijati poljoprivrednici.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.