Ukidanjem poreskih prijava godišnja ušteda 6, 5 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidanjem poreskih prijava godišnja ušteda 6, 5 miliona evra

Od 1. januara stranke poresku prijavu o prometu nepokretnosti i nasleđivanju sprovedenom kod javnog beležnika neće podnositi samostalno i lično poreskim organima nego će to automatski raditi notari, čime će se godišnje uštedeti oko 6,5 miliona evra.

Direktorka za regulatornu reformu NALED Jelena Bojović rekla je u izjavi za Tanjug da postoji 120.000 kupovina, prodaja ili nasleđivanja nepokretnosti tokom godine koje se reflektuju na oko pola miliona ljudi u Srbiji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Za građane i za privredu ova promena znači da ne moraju da obilaze šaltere Poreske uprave i lokalnih poreskih administracija, a godišnje je ukupna ušteda za građane i privredu preko 6,5 miliona evra", kaže ona.

Izmene Zakona o porezu na imovinu uvedene su promene za poreske prijave kod poreza na nasleđe i poklon, kao i pri prenosu apsolutnih prava.

Reforma je počela 2018. godine, kada je uveden postupak predaje informacija od javnog beležnika automatski ka katastru, podseća Bojović.

"Reforma poreskih prijava je kompleksna jer u njoj učestvuju ministarstva pravde, finansija, građevine, katastar i poreska uprava, lokalne poreske administracije, i kancelarija za IT upravu, i dobro je da će rezultati već od 1. januara biti vidljivi", kaže ona.

Kako ističe, značajno je bilo koordinisati napore da do promene dođe što se postiglo "zahvaljujući podršci Britanske vlade".

"Do 1. januara biće pušteni svi softveri, a ima ih četiri, koji su morali da se promene, unaprede i međusobno ukrste, da bi ceo sistem profunkcionisao", objašnjava Bojović.

U 2020. godini obaveza notara će biti da posle postupka prometa nepokretnosti ili nasleđivanja, podatke i isprave bitne za utvrđivanje poreza pošalje republičkoj Poreskoj upravi, lokalnim poreskim administracijama i samom katastru.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.