Izvor: B92, 06.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhodavanje sa PDV-om oko pola godine

Beograd -- Uvođenje poreza na dodatu vrednost, prema oceni stručnjaka, trebalo bi da poboljša investicionu klimu u Srbiji.

Efekti primene tog poreza trebalo bi da se vide u narednih godinu dana, a u međuvremenu iz Poreske uprave navode da ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema u praksi. Ukoliko se PDV u praksi bude primenjivao u skladu sa evropskim standardima i praksom, veliki su izgledi, prema oceni stručnjaka, da on privuče strane investitore.

Viši poreski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savetnik revizorske kuće "Dilojt end Tuš" Tanja Unguran za B92 kaže: "To će svakako biti dobro jer će, s jedne strane, investitori raditi u okruženju u kojem su navikli. Mi smo, radeći sa mnogim stranim preduzećima, imali prilike da se uverimo da su oni imali poteškoća da shvate porez na promet, koji je u nekim svojim delovima, često i apsurdan. Sada će se raditi u sistemu PDV-a, koji je investitorima jako dobro poznat."

Iako uvođenje PDV-a zahteva veću administraciju, iz Poreske uprave navode da je sve spremno za njegovu primenu. "Uputstvo o primeni PDV-a je dostupno svim poreskim obveznicima, preko Internet sajta Poreske uprave. Pripremljene su i procedure za primenu PDV-a, kao i softver koji bi trebalo da podrži samu primenu. Takođe, vrlo smo aktivni na polju edukacije poreskih obveznika, obuke zaposlenih i informisanja javnosti", kaže Nataša Kovačević, pomoćnik dirktora Poreske uprave.

Pronevere neće bit iznenađenje

Eventulane PDV pronevere, koje su najčešće povezane sa fiktivnim izvozom, za Poresku upravu ne bi trebalo da budu iznenađenje, rekao je direktor Poreske uprave Vladmir Ilić: "Povezali smo se informatički sa carinom, a posebno naša terenska policija i poreska kontrola u samoj Poreskoj upravi imaju spremne mehanizme da suzbiju i svedu na minimum takve prevare. Kazne su velike. Kao što znate, kaznena politika Poreske uprave i Ministarstva finansija se upravo svodi na to da postoji doborovoljnost plaćanja, na niz poreskih olakšica i sniženja stopa za sve one koji redovno plaćaju, a na drugoj strani su drakonske kazne za sve one koji se ne pridržavaju propisa."

Sve procene su da bi period uhodavanja i privikavanja i države i samih poreskih obveznika na primenu PDV-a, trebalo da bude najviše pola godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.