Izvor: Politika, 27.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugovor o prodaji "Voda vode" postoji, sporan procenat

I posle reagovanja Agencije za privredne registre, koja tvrdi da je upis Vlade Divca kao vlasnika 100 odsto preduzeća "Voda voda" obavljen u skladu sa zakonom, predsednik "Si end Si grupe" Vojin Đorđević i dalje ostaje pri svojim tvrdnjama da poznati košarkaš nije ispunio zakonske uslove za to.

Đorđević za "Politiku" decidirano tvrdi da on i Divac nikada nisu ni razgovarali o tome da Divac bude vlasnik 100 odsto kapitala preduzeća "Voda voda".

Međutim, ova agencija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dostavila je juče "Politici" faksimil ugovora o prenosu udela između Vojina Đorđevića i Vlade Divca, u kome piše da Đorđević prenosi na poznatog košarkaša 100 odsto vlasništva nad tim preduzećem uz naknadu od 2,865.000 evra.

U faksimilu ugovora piše da je ugovor potpisan 28. februara 2007. godine, da je overen u Petom opštinskom sudu u Beogradu, a sadrži i potpise Vojina Đorđevića i Vlade Divca.

Na pitanje da li je potpisao takav ugovor s Divcem, Đorđević odgovara:

"Mi smo potpisali ugovor prema kojem on treba da dobije vlasništvo nad 30 odsto kapitala 'Voda vode' i 30 odsto 'Gorkog lista', ali uz uslov da ugovor postane pravosnažan tek pošto Divac uplati novac za svoj udeo u vlasništvu, odobri mi kredit i pošto promenimo osnivački akt. Međutim, do danas je Vlade Divac isplatio 65 odsto ugovorene sume, od kredita nije bilo ništa, a osnivački akt nije promenjen. Ipak, on je danas upisan kao vlasnik 100 odsto kapitala 'Voda vode' i 30 odsto 'Gorkog lista', a vi sami izvucite zaključak". Đorđević nije želeo da precizira o kakvom kreditu je reč, kao ni koju sumu je Divac trebalo da uplati.

Poznati biznismen nema objašnjenje ni za činjenicu da se na ugovoru o prenosu vlasništva 100 odsto kapitala "Voda vode" nalazi njegov potpis, ali naglašava da će se za svoja prva boriti na sudu.

"Odgovorno tvrdim da je ugovor koji sam potpisao s Divcem jasan i predviđa samo prodaju 30 odsto kapitala. Sve drugo je manipulacija, falsifikat i pokušaj prevare. Nemam nameru da prodam ni većinski deo kapitala 'Voda vode', a kamoli svih 100 odsto. Uostalom, imao sam ranije i s drugih strana mnogo unosnije ponude za prodaju firme, pa to nisam učinio", dodaje Đorđević i podseća da je Agencija za privredne registre već dva puta ove godine odbila zahteve da poznati košarkaš bude upisan kao vlasnik preduzeća uz obrazloženje da nije bila dostavljena potrebna dokumentacija, tačnije nedostajao je dokument o promeni osnivačkog akta. Tek u trećem pokušaju, 16. oktobra, Agencija je donela rešenje prema kojem Divac postaje vlasnik "Voda vode". Razlog za to je, kako navode u agenciji, drugačija formulacija zahteva.

"Prva dva puta tražena je dvostruka registracija promene vlasnika. Najpre, prenos vlasništva sa 'Si end Si grupe' na Vojina Đorđevića, a onda sa Đorđevića na Divca. Za tu dvostruku registraciju bio je neophodan osnivački ugovor koji nije bio dostavljen. U trećem pokušaju, kada je tražena takozvana istovremena registracija, bio je dovoljan ugovor o prenosu udela od 100 odsto vlasništva koji su potpisali Đorđević i Divac i koji je overen u Petom opštinskom sudu", objašnjava Ružica Mačukat, zamenik registratora u Agenciji.

"Si end Si grupa" saopštila je juče da su Divčevi zastupnici očigledno obmanuli državne institucije prikazujući samo jedan od niza pravnih dokumenata koji čine celinu ugovora, a čija je krajnja volja to da Divac postaje manjinski partner sa udelom od po 30 odsto vlasništva u preduzećima "Gorki list" i "Voda voda".

Dokumentacija na osnovu koje je Agencija za privredne registre kao vlasnika preduzeća "Voda voda" upisala Divca trenutno se nalazi u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja koje će odlučivati o žalbi Vojina Đorđevića. Ministarstvo će odluku doneti u roku od 30 dana, ali neće ispitivati verodostojnost ugovora, jer to, kako nam je rečeno, nije njihov posao.

-----------------------------------------------------------

Koji je visoki funkcioner posredovao u sklapanju ugovora?

U jučerašnjem saopštenju "Si end Si grupa" saopštila je kako je došlo do poslovne saradnje Vojina Đorđevića i Vlade Divca.

"Vlade Divac u jesen 2006. godine iskazuje želju da, stupajući u poslovne odnose sa 'Si and Si grupom' zajedno sa Vojinom Đorđevićem učestvuje u daljem razvoju preduzeća 'Gorki list' i 'Voda voda'. Posle niza pregovora, 28. februara 2007. godine u jedan sat ujutru, uz prisustvo predstavnika suda koji su i u to doba noći omogućili zastupnici gospodina Divca iz 'Ces Mekona', od kojih je jedan Zvonimir Nikezić, a drugi danas visoki funkcioner u Srbiji, potpisuje se ugovor koji se sastoji od niza pravnih koraka i dokumenata, a čije ispunjenje u, kako se to pravnički kaže, krajnjoj volji, omogućuje Vladi Divcu da postane manjinski partner sa udelom vlasništva od po 30 odsto u preduzećima 'Gorki list' i 'Voda voda'."

U saopštenju kompanije navodi se i da je Vojin Đorđević ispunio sve uslove tog ugovora, na osnovu čega je Zvonimir Nikezić, Divčev zastupnik, postao direktor "Voda vode" i "Gorkog lista". "Ispostaviće se da je Nikezić u međuvremenu tu poziciju koristio i za razne manipulacije, za sprečavanje revizora 'Si end Si grupe' da ima uvid u poslovanje, kao i za urušavanje vrednosti oba preduzeća", piše u saopštenju.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.