Izvor: B92, 05.Mar.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udružuju se voćari i povrtari

Beograd -- Počelo je da radi prvo udruženje voćara i povrtara "Plodovi Srbije".

Udruženje, koje će se baviti unapređenjem proizvodnje, preradom i plasmanom domaćih proizvoda na inostrano tržište, podržalo je i Ministarstvo poljoprivrede. Ministar Slobodan Milosavljević veruje da će se predstojeća setva odvijati po planu i kaže da samo loši vremenski uslovi mogu da utiču na to da i prinosi budu loši. Voćari i povrtari su se udružili jer, kako smatraju, jedan proizvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne može ništa sam da postigne.

Zbog toga, udruženje spaja proizvođače, a to će povećati izvoz Srbije, uvesti standarde i kvalitete i omogućiti domaćoj robi da uđe u svetske trgovinske lance.

"Znači da sa znakom Asocijacije izađemo na strano tržište, imamo prepoznatljiv proizvod, da imamo konkurentnu cenu i dobru ambalažu na proizvodu, da imamo dobre odnose sa Ministarstvom i kreiramo ekonomsku politiku u ovoj oblasti, radićemo i na obuci ljudi i kadrova i saradnji sa međunarodnim organizacijama sličnog karaktera", kazao je Ratko Vukićević, predsednik upravnog odbora "Plodova Srbije".

Inače, sve površine predviđene za setvu će, prema rečima ministra Milosavljevića, biti posejane, a propust koji se u jesenjoj setvi dogodio zbog loših vremenskih uslova, biće nadoknađen u prolećnoj setvi.

Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su, kako kaže, već pomogli seljacima kratkoročnim i dugoročnim kreditima i donacijom đubriva iz Japana, tako da ništa, osim vremena koje sada pogoduje setvenim radovima, ne može poremetiti setvu.

"Ne vidim ništa drugo izuzev nepovoljnih vremenskih uslova, pri čemu poskupljenje gasa može da se desi, ali i ne mora, to je odluka Ministarstva energetike i Vlade. U ovom trenutku se korekcija cene nije desila i za sada nikakvih novih udara na setvu ili na očekivane rezultate nema", rekao je ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će podržati udruživanje proizvođača, omogućiti podsticajna sredstva i posebno pomoći u distribuciji domaćih proizvoda na svetsko tržište.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Osnovano prvo srpsko udruženje voćara i povrtara

Izvor: Poslovni magazin, 06.Mar.2008, 10:37

Prvo nacionalno udruženje voćara i povrtara "Plodovi Srbije" zastupaće interese svojih članova pred nadležnim državnim i drugim organima, sa ciljem unapređenja voćarske i povrtarske proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda, saopšteno je iz tog udruženja. Ciljevi tog udruženja, ..

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.