Udruženje banaka Srbije o odluci VKS-a

Izvor: RTS, 03.Apr.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje banaka Srbije o odluci VKS-a

Udruženje banaka Srbije smatra da pravni stav Vrhovnog kasacionog suda o ništavosti odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima i konverziji unosi pravnu nesigurnost i očekuje da se jasno precizira na kojim su zakonskim propisima zasnovani stavovi tog suda.
Udruženje banaka Srbije saopštava da visoko ceni poziciju koju Vrhovni kasacioni sud zauzima u pravosudnom sistemu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbije.

"Uz razumevanje za onaj deo građana koji se nalaze u teškoćama i već izraženu spremnost da se dođe do rešenja problema zaduženih u švajcarskim francima, UBS ističe da izneto pravno shvatanje o punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverziji Vrhovnog kasacionog suda unosi pravnu nesigurnost", saopšteno je iz UBS-a. 
U saopštenju se navodi da UBS smatra da zakoni moraju imati jasno značenje kako bi se predvidele pravne posledice koje mogu nastupiti za one koji postupaju ili ne postupaju po propisima. 
"Ako toga nema, nema ni pravne sigurnosti. Stoga UBS očekuje da se jasno precizira na kojim se zakonskim propisima zasnivaju svi izneti stavovi u Pravnom shvatanju Vrhovnog kasacionog suda u cilju očuvanja pravne sigurnosti", dodaje se u saopštenju. 
Članice UBS-a su u Srbiji investirale preko 5,7 milijardi evra u kapital, zapošljavaju 23 hiljade ljudi i kreditiraju privredu i građane sa oko 20 milijardi evra, te kao značajan činilac finansijskog sistema smatraju da se ovom pitanju mora posvetiti posebna pažnja, piše u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

UBS: Stav Vrhovnog kasacionog suda unosi pravnu nesigurnost

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Apr.2019

Udruženje banaka Srbije (UBS) saopštilo je da pravni stav Vrhovnog kasacionog suda (VKS) o ništavosti odredbe ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima i konverziji unosi pravnu nesigurnost, te navode da očekuju da se jasno precizira na kojim su zakonskim propisima zasnovani...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.