Udovički: Blokada SAD opasna za sve

Izvor: B92, 02.Okt.2013, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udovički: Blokada SAD opasna za sve

Beograd -- Budžetska blokada u SAD može da ima vrlo ozbiljne posledice na funkcionisanje globalne ekonomije, ocenila je bivša guvernerka Narodne banke Srbije Kori Udovički

Ona je, u izjavi Tanjugu, podsetila da se prethodna budžetska blokada u SAD desila pre 17 godina i da za sad nema naznaka da će se ova, najnovija, lako rešiti.

"Stabilnost globalnih finasijskih tržišta i uopšte svetskog ekonomskog sistema zasniva se na poverenju u racionalnost i sposobnost SAD, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naravno i drugih velikih privreda, ali najpre SAD, da povuku zdrave ekonomske poteze, kako u kratkom, tako i u dugom roku", ističe Udovički.

Ona kaže da je vrlo opasno što se sadašnja budžetska blokada u SAD odvija u periodu kada u globalnoj privredi i dalje vlada klima neizvesnosti.

"Suočavamo se sa blokadom koja u ovom trenutku uopšte ne pokazuje znake, da tako kažemo, racionalnog i produktivnog razmišljanja u Kongresu SAD, iako je ona zapravo po oceni većine posmatrača posledica neracionalnog ponašanja jednog relativnog malog krila ekstremenih kongresmena - republikanaca - iz takozvane Čajanke", dodala je Udovički.

Ona ističe da je gubitak poverenja u dalji oporavak globalne privrede sada veoma opasan i zbog toga što su za vreme globalne ekonomske finansijske krize, iz koje se svet tek polako izvlači, SAD i većina razvijenih zapadnih zemalja, preuzele veliki deo troškova i dugova nastalih u privatnom sektoru i bez toga bi se te privrede suočile sa strašnim ekonomskim padovima.

Sada su, prema njenim rečima, sve te države opterećene vrlo velikim dugovima, kakvi nisu zabeleženi već decenijama unazad i potrebno je da za svaku od tih zemalja, a pogotovo za SAD koje su dominanatne, tržište kapitala ima poverenje da će se povući svi neohodni potezi, uključujući restriktivne mere, da se u dužem roku, podstiče privredni rast, ali i preterana državna potrošnja stavi pod kontrolu, objasnila je Udovički.

Kroz dve nedelje se očekuje još jedna kriza u SAD, vezana za "plafon" u zaduživanju američke države, koji mora da bude podignut u ovom trenutku, što još više komplukuje situaciju, naglasila je ona.

S druge strane, jasno je i svim posmatračima da je ovo, na neki način, "političko pozorište" i da bi bilo zaista besmisleno i suludo da političko nadmetanje jedne relativno ekstremne manjine u Kongresu SAD, na kraju zaista gurne svet u krizu i zbog toga je moguće da će globalna finansijska tržišta ipak relativno mirno čekati na razrešenje te situacije, zaključila je bivška guvernerka NBS.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.