Udeo države u NIS-u manji od 30 %

Izvor: B92, 18.Mar.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udeo države u NIS-u manji od 30 %

Beograd -- Ruski Gaspromnjeft povećao je udeo u Naftnoj industriji Srbije sa 51 odsto na 56,15 procenata, posle završene ponude za preuzimanje.

Ruski Gaspromnjeft saopštio je da će otkupiti 5,15 odsto akcija NIS-a za 40,3 miliona evra, u okviru ponude za otkup akcija.

Vlada Srbije ostala je drugi po veličini akcionar NIS-a sa 29,88 odsto akcija.

Mali akcionari, građani Srbije i bivši i sadašnji radnici NIS-a, su u okviru ponude Gasrpomnjefta za otkup >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je istekla u sredu, 16. marta, prodali ukupno 8,4 miliona akcija NIS-a.

NIS je jedina vertikalno integrisana naftna kompanija u Srbiji. Ima dve rafinerije, u gradovima Pančevo i Novi Sad, ukupnog kapaciteta 7,3 miliona tona godišnje, kao i postrojenje za proizvodnju tečnog gasa u Elemiru. Kompanija proizvodi oko 1,5 milion tona nafte godišnje, radi na teritoriji Srbije, Angole, Bosne i Hercegovin, ima 480 benzinskih stanica, kao i skladišta nafte, a zapošljava 11.000 radnika.

Ponuda je bila za otkup do 19,12 odsto odnosno 31.180.256 akcija te kompanije, po ceni od 4,8 evra po komadu. Akcionari će novac dobiti u ponedeljak, 21. marta, na svoje račune, a istovremeno će Gaspromnjeft postati vlasnik još 5,15 odsto akcija.

"Broj akcija ponuđenih za otkup govori o tome da mali akcionari Naftne industrije Srbije veruju u potencijal razvoja kompanije i u perspektive rasta njene vrednosti", istakao je prvi zamenik predsednika Izvršnog odbora Gaspromnjefta i predsednik Upravnog odbora NIS-a Vadim Jakovljev.

Kako je kazao Jakovljev, Gaspromnjeft je od preuzimanja NIS-a, uspeo da kompanija posluje s dobitkom, da započne modernizaciju i za više od jedne trećine poveća proizvodnju NIS-a.

"Planirano je da NIS značajno da poveća obim delatnosti i postane vodeći igrač na balkanskom tržištu, kao i da zauzme poziciju lidera po dinamici rasta vrednosti kompanije", kazao je Jakovljev.

Ponuda malim akcionarima jedna je od obaveza Gaspromnjefta koju predviđa kupoprodajni ugovor o preuzimanju 51 odsto akcija NIS-a.

Gaspromnjeft je većinski udeo u NIS-u kupio za 400 miliona evra, uz obavezu da investira oko 550 miliona evra u modernizaciju postrojenja te kompanije do 2012. Ruska državna kompanije preuzela je upravljanje NIS-om u februaru 2009. godine.

Akcijama NIS [NIIS] trguje se na Beogradskoj berzi od 30. avgusta 2010. godine. Trenutna cena te hartije od vrednosti je 488 dinara, a najviša je bila prvog dana trgovanja i iznosila je 550 dinara dok je najniža cena iznosila 442 dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.