U septembru privatizacija Dunav filma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U septembru privatizacija "Dunav filma"

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju ponudiće 19. septembra na aukciji preduzeće za proizvodnju filmova "Dunav film" iz Beograda po početnoj ceni od 25,4 miliona dinara.

Od najvažnije imovine preduzeće poseduje poslovni prostor u Ruzveltovoj 45 i garaže u ulici Albanske spomenice 19. Tu je još i oprema kao što su kinoprojektori, filmske kamere, računarska oprema i kancelarijski nameštaj.

Ukupna procenjena vrednost kapitala koji se privatizuje iznosi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 105,9 miliona, odnosno oko 1,34 miliona evra, što predstavlja 76,18 odsto ukupnog kapitala preduzeća. Za učesće na aukciji predviđen je depozit u iznosu od 12,7 miliona dinara, dok je minimum predviđenih investicija u preduzeće 1,015 miliona dinara.

Ukupni poslovni prihodi "Dunav filma" u 2007. godini iznosili su 5,24 miliona dinara, a rashodi 9,10 miliona dinara, navodi se u javnom pozivu.

"Dunav film" je nekada bio ugledna kinematografska i produkcijska kuća, za koju su radili ugledni reditelji iz sveta kratkometražnog dokumentarnog firma i animacije, kao što su Petar Lalović, naš proslavljeni autor dokumentarnih filmova iza koga stoje ostvarenja poput "Poslednje oaze" i "Sveta koji nestaje" i ugledni reditelj animiranih filmova Rastko Ćirić.

U Filmskom centru Srbije naglašavaju da je "Dunav film" pored "Centra filma", "Avala filma" uživao ugled u staroj Jugoslaviji i da je kao rezultat dugogodišnjeg rada iz te kuće proizašla "široka paleta" kratkometražnih i animiranih filmova.

U tom centru ističu i da je jedan od problema sa kojima se danas susreću pomenute produkcijske kuće taj što se njihova privatizacija obavlja nesmetano, a da pritom nisu zaštićena prava autora koji zapravo čine tradiciju i deo su stvaralačkog tima tih produkcija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.