U porastu razmena Rusije i Srbije

Izvor: S media, 20.Mar.2011, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U porastu razmena Rusije i Srbije

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Rusije prošle godine je dostigla vrednost od 2,7 milijardi dolara, što je za oko 16 odsto više nego godinu ranije, ali je i dalje karakteriše veliki trgovinski deficit na srpskoj strani, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Srpski izvoz je u 2010. povećan oko 55 odsto i iznosio je 541,1 milion dolara, uvoz za oko devet odsto sa nominalnom vrednošću od 2,1 milijarde dolara dok je negativan spoljnotrgovinski saldo 1,6 milijardi dolara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Na početku 2011. godine, nastavljen je trend rasta izvoza iz Srbije na rusko tržište.

U januaru 2011. Srbija i Rusija razmenile su 194,4 miliona dolara roba i usluga, što je manje za oko 5,5 odsto u odnosu na isti mesec 2010. ali je srpski izvoz "skočio" za oko 63 procenta i iznosi 41,2 miliona dolara.

Putin u Beogradu sa ponudom za izgradnju nove

Konuzin: Odnosi Rusije i Srbije u uzlaznoj putanji

Uvoz je smanjen za oko15 procenata i iznosi 153,6 miliona dolara, dok je negativni saldo 112,4 miliona dolara.

Rast srpskog izvoza, kako objašnjavaju u PKS, posledica je primene liberalizovanog Sporazuma o slobodnoj trgovini i napora da se izvoz, posebno prehrambenih i hemijskih proizvoda kao i robe široke potrošnje, organizovano plasira preko velikih trgovinskih lanaca ili osnivanjem rusko-srpskih trgovinskih kuća.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.