U maju zabeležen pad kupovne moći

Izvor: B92, 18.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U maju zabeležen pad kupovne moći

Beograd -- U maju je opala kupovna moć potrošača u Srbiji, u većini gradova prosečne zarade dovoljne su tek za minimalne potrošačke korpe.

U maju je opala kupovna moć, što je, prema istraživanju Ministarstva trgovine, uslovljeno padom prosečne zarade i povećanjem cena, pre svega prehrambenih proizvoda, koji je evidentiran u obe "potrošačke korpe", minimalnoj i prosečnoj.

U maju je prosečna zarada od 32.147 dinara bila dovoljna za troškove minimalne "potrošačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korpe", koja je iznosila 21.380 dinara, ali ne i za troškove prosečne korpe, koja je koštala 33.054 dinara.

Posmatrano po gradovima, kupovna moć iznad proseka Republike, merena kroz obe "potrošačke korpe", registrovana je u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu.

U svim gradovima koje statističari prate, prosečnom mesečnom zaradom mogli su da se plate proizvodi minimalne "potrošačke korpe", a u Beogradu, Novom Sadu i Pančevu i prosečne.

Procenjuje se da su cene osnovnih namirnica u prvih šest meseci porasle u proseku za 15 do 25 odsto.

Istovremeno, kako procenjuju Večernje novosti, inflacija je bila dvostruko i trostruko niža, iako je uveliko premašila projektovani nivo. Takođe, benzin i nafta su na pumpama u Srbiji skuplji nego u svim zemljama u okruženju i od mnogih u Evropi.

O tome kako u Hrvatskoj nameravaju da reaguju na pogoršavanje životnog standarda možete čitati u posebnoj vesti.

Milosavljević za nacionalnu asocijaciju potrošača

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević najavio je da će to ministarstvo raditi na osnivanju jake nacionalne asocijacije potrošača.

Asocijacija će voditi računa o interesima potrošača kada je reč o cenama proizvoda, ali i njihovoj kvalitetnoj ponudi na tržištu. "Ta asocijacija bi vodila računa o interesima potrošača i dnevno ili prema potrebi bi izveštavala o dešavanjima na tržištu i sugerisala potrošačima kako u odnosu na određene proizvođače treba da se ponašaju", rekao je Milosavljević Tanjugu.

On je ocenio da je položaj potrošača u Srbiji težak, ne samo zbog rasta cena, već i zbog manjka tržišne konkurencije.

Milosavljević je rekao da su u tržišnoj ekonomiji Srbije prisutne neke nelogičnosti.

Tako, recimo, "prosečna zarada zbog jakog dinara raste, vrednost zarade u evrima takođe, ali, nažalost, sve više primećujemo da je ono što ponesemo u korpi kući nedovoljno i neadekvatno onome što je očekivanje nas kao potrošača", naveo je ministar.

"U prvih šest meseci ove godine imamo 6,1 odsto rast cena na malo, i to je jako visok rast, i jedna od najviših stopa inflacije u Evropi", rekao je Milosavljević i dodao da su projekcije da će se inflacija na kraju godine kretati između 12 i 15 odsto.

On je rekao da je, bez obzira na to što Srbija u potpunosti ne može biti izuzeta od kretanja na svetskom tržištu kada je u pitanju cena hrane i energenata, ono što našoj zemlji daje dodatnu sigurnost kada je o tržišnoj snabdevenosti reč svakako činjenica da je iza nas dobra poljoprivredna godina.

"Na sreću, iza nas je dobra poljoprivredna godina. Rod pšenice i svih ostalih ratarskih kultura je iznad prosečnog i očekivanog, što znači da Srbija može da računa na prehrambenu sigurnost", kazao je Milosavljević.

On je dodao da je ubeđen da ćemo ove godine imati rast izvoza poljoprivredno-prehrambenih prozvoda i da bi taj izvoz mogao da dostigne iznos do dve milijarde dolara, podsetivši da je lane ostvaren izvoz od 1,7 milijardi dolara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.