Izvor: Glas javnosti, 16.Avg.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U julu deflacija od 1,1 odsto

BEOGRAD - U Srbiji je u julu zabeležena deflacija od 1,1 odsto, prema metodologiji Evropske unije, objavio je juče Republički zavod za statistiku. Godišnji rast potrošačkih cena je pao na 13,9 odsto, sa 14,9 procenata koliko je iznosio u junu. U julu 2008. su u odnosu na prethodni mesec najviše povećane cene školarine za 3,6 odsto. Transport je skuplji 1,7 odsto, zbog poskupljenja goriva, a u ugostiteljstvu cene su povećane 0,4 odsto zbog povećanja cena pića. Hrana i bezalkoholna pića >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << jeftinija su 3,5 odsto zbog sezonskog sniženja cena voća i povrća, dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale, prenose agencije.

Prema metodologiji EU, inflacija se meri na osnovu prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga za ličnu potrošnju, a uključuje i cenu iznajmljivanja stana, finansijske usluge, usluge obrazovanja i ugostiteljske usluge. Prema standardnoj metodologiji Zavoda, kojom se meri rast cena na malo, inflacija u Srbiji u julu iznosila je 0,1 odsto, a u prvih sedam meseci 2008. godine rast cena bio je 6,2 odsto.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.