U interesu države je da podstiče preduzetnike

Izvor: Blic, 19.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U interesu države je da podstiče preduzetnike

Jačanje privatnog sektora i stvaranje povoljnijeg ambijenta – zakonodavnog i institucionalnog okvira za razvoj – ključno je u stvaranju uslova kako bi sektor malih i srednjih preduzeća primio nove radnike i rešavao nezaposlenost kao najvažniji problem u državi.

Dejan Trifunović

Osnovna prednost malih i srednjih preduzeća jeste to što su fleksibilna, mogu brzo da se adaptiraju na promene i da zadovolje zahteve tržišta. Takođe, ova preduzeća mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u svakom trenutku da unaprede postojeće i uvedu nove načine poslovanja, a sve u cilju satisfakcije potrošača i postizanja tržišnog uspeha. Satisfakcija potrošača – uspeh malih i srednjih preduzeća – bolje funkcionisanje države, upravo je veza za postizanje ukupnog pojedinačnog i društvenog uspeha.

Objedinjavanje MSPP sektora koji je veoma heterogen i obiman kroz Forum MSPP, važno je radi jasnog iskazivanja interesa ovog dela privrede i bolje pregovaračke pozicije sa državnim organima, bankama, trgovinskim lancima... Važna oblast za MSPP je dogradnja tehničke regulative i infrastrukture za njenu primenu, jer je to jedan od ključnih uslova za priključenje EU, ali i za zaštitu domaće privrede od sive ekonomije i domaćih potrošača od uvoza proizvoda lošeg kvaliteta. Pri tome se ne misli samo na kvalitet proizvoda već na ceo organizacioni sistem, odnosno na način mišljenja i ponašanja, od aktivnosti na tržištu, ugovora, projekata, finansijskih poslova, realizacije ugovora, isporuke, servisiranja...

Ulaganja u istraživanja i razvoj i unapređenje konkurentnosti predstavljaju najznačajnije ciljeve EU u narednim godinama, definisane Lisabonskom agendom. Imajući ovo u vidu, Privredna komora Srbije će i ubuduće nastojati da naše sopstvene inovacije nađu što kraći put do realizacije u privredi.

PKS intenzivno radi i u sferi stručnog obrazovanja i danas je priznata liderska institucija u kojoj se realizuje obuka i usavršavanje privrednika za strateški menadžment, ekonomiku, finansije, sisteme kvaliteta, marketing, spoljnu trgovinu, kao i za primenu novih privredno-sistemskih rešenja u praksi. Samo u poslednjih pet godina PKS je održao oko 500 seminara, promocija, radionica, prezentacija i okruglih stolova sa skoro 18.000 polaznika.

Preko Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom omogućena je internacionalizacija poslovanja malih i srednjih preduzeća. Pored stalnih bilateralnih kontakata sa zemljama i organizacijama, najvažnijim ekonomskim partnerima u svetu, Komora je razvila mrežu od 10 ino-predstavništava otvorenih u cilju efikasnijeg predstavljanja srpske privrede, unapređenja izvoznih aktivnosti i privlačenja stranih direktnih investicija. Značajne su brojne projektne aktivnosti koje PKS i komore u Srbiji imaju sa organizacijama i stranim partnerima u svetu.

PKS je prerasla u najveći regionalni centar elektronskog poslovanja. Centar za informatiku i elektronsko poslovanje je povezan sa svim regionalnim komorama, a uskoro bi trebalo da počnemo izdavanje elektronskih sertifikata za privredne subjekte u Srbiji, čime će se značajno unaprediti elektronsko poslovanje u zemlji. „E-business” je veoma značajan za MSPP sektor, racionalizaciju poslovanja i povećanje konkurentnosti. Uskoro će startovati i jedinstveni portala na kojem će se redovno ažurirati informacije, što će olakšati rad preduzetnicima i vlasnicima malih i srednjih preduzeća, a posebno početnicima u biznisu.

Preduzetnici ostvaruju 44 odsto izvoza Srbije

Sektor MSPP u Srbiji obuhvata više od 103.000 preduzeća i oko 217.000 radnji, angažuje 66 odsto svih zaposlenih u zemlji, ostvaruje 58 odsto bruto društvenog proizvoda i 44 odsto izvoza privrede Srbije. Kaže se da su mala i srednja preduzeća motor ekonomskog razvoja, te da upravo taj sektor koji promoviše privatnu svojinu i preduzetničke veštine. Istovremeno, razvoj preduzetništva veoma je zastupljen u Evropi i svetu, pa bi na tom osnovu trebalo bazirati i dalji privredni razvoj Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.