U ekološke projekte uloženo 983 miliona

Izvor: Blic, 07.Jul.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ekološke projekte uloženo 983 miliona

Nismo očekivali krizu, ali smo je spremno dočekali, rečeno je na jučerašnjem predstavljanju godišnjeg izveštaja o održivom razvoju kompanije NIS.

Izveštaj je i ove godine tradicionalno predstavljen na Forumu stejkholdera u okviru kojeg je održana i panel diskusija na kojoj su pored generalnog direktora NIS-a Kirila Kravčenka učestvovali i direktor revizorske kuće KPMG Džejms Tornli i urednica magazina „Biznis“ i „Ekonometar“ Radojka Nikolić.

 Ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izveštaj pripremljen je u skladu sa najvišim međunarodnim standardima, a potvrdila ga je i nezavisna revizorska kuća KPMG. U poređenju sa prošlom godinom, broj indikatora povećan je sa 48 na 69, što je značajan napredak.

Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a, objasnio je da je zbog pada cena nafte na svetskom tržištu poslovanje u prošloj godini bio izazov za sve naftne kompanije u svetu.

- Ipak, NIS će bez obzira na ekonomsku krizu i pad cena nafte nastaviti da ulaže u društveno-odgovorne projekte i da pomaže zajednici u kojoj posluje. Dobro je to što je zahvaljujući ulaganjima u poslednjih nekoliko godina NIS imao nešto laganiji pad u odnosu na ostale naftne kompanije u regionu. Tako su i operativna i neto dobit, kao i investicije i izdvajanja za poreze NIS-a u prošloj godini bile veće od konkurentskih kompanija u regionu, a uspešno smo isplatili i dividende akcionarima - kaže Kravčenko i ističe da je NIS, kada je reč o usmerenju, „evropska kompanija sa balkanskim poreklom i srpskim srcem”.

U NIS-u su istakli da je kroz program saradnje sa lokalnom zajednicom u kojima NIS posluje u 2014. godini ta kompanija uložila 110,5 miliona dinara, a realizovana su 164 projekta u 11 opština i gradova u Srbiji.

"JA IMAM IDEJU"

Nataša Stamenković, HR direktor u NIS-u, podvukla je da za ostanak zaposlenih u nekoj firmi nije najvažnija finansijska strana, nego i to da li se osećaju dovoljno cenjeno.

- Zato smo razvili program „Ja imam ideju“, koji omogućava svim zaposlenima da daju predloge za unapređenje efikasnosti poslovanja. Kroz ovaj projekat prijavljeno je više od 400 ideja, od kojih je veliki broj doneo i ekonomske rezultate - istakla je ona.

NIS je, kako su naveli, u ekološke projekte u 2014. investirao 983 miliona dinara, dok je zagađenje smanjeno za 57 odsto. Ulaganja u profesionalni razvoj zaposlenih iznosila su 265 miliona dinara.

- Oko 80 odsto menadžera zaposlili smo u poslednje vreme iz internih resursa. Do sada nam je cilj bio da privučemo kvalitetne ljude, a sada nam je cilj da one koje imamo zadržimo jer su nakon školovanja i usavršavanja u našoj kompaniji postali traženi na tržištu - objasnila je Nataša Stamenković, HR direktor u NIS-u na okruglom stolu „Sigurni u vreme krize - motivacija i benefiti za zaposlene”, koji je takođe održan u okviru predstavljanja NIS-ovog izveštaja o održivom razvoju.

- Prosečna zarada u NIS-u je dva i po puta veća nego prosečna zarada u Srbiji. Osim toga, zaposleni imaju jedan od najboljih kolektivnih ugovora u zemlji koji je usklađen sa Zakonom o radu i koji za svako zavisno društvo u okviru NIS-a sadrži neke specifične razlike. Najvažnije je da čak i u slučaju odlaska iz firme zaposleni imaju pravo na otpremnine koje su znatno veće od onih koje nude druge kompanije - kaže Stamenkovićeva.

Za predstavnike sindikata jedna od najbitnijih stavki u kolektivnom ugovoru je bezbednost i zdravlje na radu, a da je ono bitno i za NIS, pokazuje to što je tokom prošle godine formiran Odbor za bezbednost i zdravlje na radu, kao i da je održano 25 obuka za zaposlene i sprovedeno 19 kampanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Tako zaposleni u ovoj kompaniji, između ostalog, imaju priliku da uz pomoć stručnjaka ostave cigarete, ali i da se u okviru kompanijskih programa bave fizičkom aktivnošću

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.