U čokoladi – olovo i kadmijum

Izvor: B92, 31.Okt.2023, 22:44

U čokoladi – olovo i kadmijum

Američki časopis Consumer Reports izvestio je da je otkrio "zabrinjavajuće" nivoe olova i kadmijuma u nizu čokoladnih proizvoda.

Takođe su ponovo pozvali Hershey da smanji količinu teških metala u delu poslastica, prenosi Poslovni dnevnik.

Časopis je objavio istraživanje koje je utvrdilo teške metale u svih 28 analiziranih tamnih čokolada, ali u njih 23, uključujući Hershey, Godivu i Lindt, nivo olova, kadmijuma ili oba metala može biti i štetna, ako se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konzumira 28 grama dnevno.

Udruženje konditora odgovorilo je tada da kalifornijske zdravstvene smernice koje je Consumer Reports smatra "najboljom zaštitom za potrošače" i koje je primenio u istraživanju "nisu standardi sigurnosti hrane". Čokolada je bezbedna, utvrdili su proizvođači slatkiša.

Potrošači su pak podneli tužbe protiv niza kompanija, uključujući Hershey, Mondalez, Godivu i Lindt.

Consumer Reports je izvestio da je otkrio "zabrinjavajuće" nivoe olova i kadmijuma u još čokoladnih proizvoda.

"Naši naučnici su testirali 48 čokoladnih proizvoda više kompanija, uključujući tamnu i mlečnu čokoladu, kakao u prahu, komadiće čokolade, mešavinu za brauniz, čokoladne torte i vruću čokoladu. Svih 48 proizvoda sadržalo je merljive količine olova i kadijuma, a njih 16 sadržalo je potencijalno štetne nivoe bilo jednog, bilo drugog, bilo oba metala", stoji u izveštaju.

Samo mlečna čokolada nije sadržavala prekomernu količinu zbog manjeg udela kakaoa u čvrstom stanju, utvrdili su.

Među proizvodima za koje je utvrđeno da sadrže prekomeran udeo metala bile su Volmartova tamna čokolada i mešavina tople čokolade, Hershey i Drosteov kakao u prahu, Targetovi komadići poluslatke čokolade i mešavine vruće čokolade Trader Joe’s, Nestle i Starbucks.

U pismu Hershey-u, Mondalez-u, Theo Chocolate-u i Trader Joe’s-u američki časopis podsetio je u ponedeljak da dugotrajno izlaganje teškim metalima može izazvati probleme u nervnom sistemu, potisnuti imunološki sistem i oštetiti bubrege.

Opasnost je veća za trudnice i malu decu zbog rizika od problema u razvoju, naglasili su, ponovo pozivajući Hershey da smanji količinu teških metala u čokoladi. Njihovu peticiju je potpisalo 75 hiljada ljudi.

Hershey, kao "vodeći i popularni brend", treba ozbiljno da pristupi zadatku uklanjanja "opasnih nivoa" teških metala svojih čokoladnih proizvoda kako bi bili sigurniji za potrošače, rekao je direktor prehrambene politike Consumer Reports-a Brajan Ronholm.

U martu je glavni finansijski direktor Hershey-a Stiv Voskuil rekao da nastoje da smanje nivoe olova i kadijuma, koji su, kako je tada utvrdio, prisutni u zemlji i mogu se prirodno pojaviti u proizvodu.

"Zavisno od toga gde nabavljate (sirovinu), možete dobiti više olova ili kadijuma u zapadnoj Africi nego u Južnoj Americi, ali u oba slučaja reč je o sastojku koji se pojavljuje u prirodi", rekao je Voskui i dodao da bi želeli da ga "potpuno iskorene".

Kristofer Gindlesperger, porparol udruženja konditorske industrije, rekao je: "Čokolada i kakao sigurni su za jelo i ljudi mogu mirno uživati u tim poslasticama, kao što su radili i proteklih vekova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.