U centru Novog Sada otvorena interaktivna izložba 1918

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2018, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U centru Novog Sada otvorena interaktivna izložba "1918"

U centru Novog Sada, u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici, danas je otvorena Interaktivna postavka „1918", multimedijalna izložba posvećena najznačajnijim ličnostima i prelomnim događajima Prvog svetskog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

"Ova veličanstvena izložba vratila nas je u vreme kada smo pre sto godina, nakon višedecenijskih napora naših predaka u Prvom svetskom ratu, ugledali slobodu", rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem otvorio izložbu.

Otvaranjem ove izložbe, koja oživljava našu istoriju i njene velikane, kako je istakao, počelo je obeležavanje stogodišnjice od završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, dvodnevne manifestacije koju su zajednički pripremili Pokrajinska vlada i Grad Novi Sad.

"Četiri velike zavetne misli, koje smo nasledili od velikana tog vremena, i danas krase Vojvodinu, a to su sloboda, ravnopravnost, zajedništvo i napredak, i na tome ćemo nastaviti da gradimo našu budućnost", izjavio je predsednik Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da su ova dva dana važna ne samo za Vojvodinu, već za ceo srpski narod.

"Naša generacija ima privilegiju da obeleži stogodišnjicu ova dva velika jubileja i to je nešto što nikada ne smemo da zaboravimo", rekao je gradonačelnik Vučević.

Postavka u Dunavskoj ulici, predstavlja sedam događaja iz Velikog rata: Sarajevski atentat, početak Velikog rata, Kolubarsku bitku, Plavu grobnicu, proboj Solunskog fronta, heroine Velikog rata i oslobođenje Srbije.

Putem mobilne aplikacije, posetioce će kroz ove događaje „voditi" velikani koji su obeležili te prelomne trenutke Velikog rata: Gavrilo Princip, Nikola Pašić, Živojin Mišić, srpski vojnik, kralj Aleksandar, Milunka Savić i Kralj Petar Prvi.

Postavka u Zmaj Jovinoj ulici, predstavlja dođaje koji su prethodili Prisajedinjenju Vojvodine Srbiji, velikane tog vremena, ali i manje znane junake koji su u borbi za slobodu dali ogroman doprinos. Izložbu prati i dramski program, u okviru kog 50 glumaca podseća posetioce na to kako je realizovana ideja Prisajedinjenja.

Sutra, 25. novembra u 10 časova biće otvoren "Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji", koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ansambl Zvuci s' kamena i Miša Blizanac obeležili jubilej Prisajedinjenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2018

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, svojim muzičkim nastupom u Studiju "M" RTV poseban doživljaj i emotivni naboj pevajući srpske patriotske pesme dali su muzička grupa "Zvuci s' kamena" i kantautor Miodrag Miša Blizanac.......

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

U Novom Sadu otvorena izložba "Srbi u Vojvodini"

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2018

Povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji danas je u Dunavskoj ulici u Novom Sadu otvorena izložba "Srbi u Vojvodini" o kojoj je govorila Nataša Budisavljević...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

FOTO: U centru otvorena izložba "1918"

Izvor: Radio 021, 24.Nov.2018

U sklopu obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, u centru Novog Sada otvorena je interaktivna izložba "1918"...Postavka u Zmaj Jovinoj i Dunavskoj ulici predstavlja sedam događaja iz Velikog rata: Sarajevski atentat, početak rata,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.