U Sremskoj Mitrovici malo posla

Izvor: B92, 28.Okt.2009, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sremskoj Mitrovici malo posla

Sremska Mitrovica -- Sremska Mitrovica, nekad privredni centar Srema, sada se bori za nove investitore kako bi rešila problem nezaposlenosti u ovoj opštini.

Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u ovoj opštini je nezaposleno oko osam hiljada ljudi dok je, po nezvaničnim podacima, zaposleno tek oko sedam ipo hiljada.

Đurica Stracenski je do pre dve godine bio zaposlen u Matrozu, ali mu je 2007, kao i ostalim radnicima ovog nekadašnjeg giganta zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stečaja uručena radna knjižica.

Od tada je nezaposlen i jedini izvor prihoda su mu razni sezonski poslovi koje je uspevao da pronađe. Popisivanje struje, anketiranje, građevina neki su od poslova koje je obavljao kako bi obezbedio novac za svoju porodicu.

Slična sudbina je zadesila hiljade Mitrovčana koji su radili u Matrozu, Šećerani, „1. novembru” i drugim nekad jakim firmama.

Od preko dvadeset privatizovanih firmi, tek nekoliko njih i dalje uspešno radi ili se od novih gazdi očekuje da ih pokrenu, dok ostale tavore čekajući neku novu preprodaju i investicije.

Lokalna vlast je svesna problema nezaposlenosti i ponudom komunalno uređenih lokacija, predusretljivošću prema investitorima i na druge načine pokušava da dovede nove ulagače u ovu opštinu. Tako je u proteklih par godina zaposleno skoro tri hiljade ljudi, pa gradska vlast veruje da privlačenje novih investicija može pokrenuti posrnulu privredu.

Druga nada nezaposlenih Mitrovčana je da se privatizovana preduzeća pokrenu i ponovo zaposle deo svojih bivših radnika. Dok se to ne desi njima ostaje da pokušaju da nađu stalno zaposlenje i da sezonskim poslovima krpe rupe u kućnom budžetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.