U Srbiji stočarstvo vodeća grana agrara

Izvor: Beta, 15.Dec.2014, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji stočarstvo vodeća grana agrara

BEOGRAD, 15. decembra 2014. (Beta) - Stočarstvo je i dalje vodeća grana po vrednosti u poljoprivrednoj proizvodnji Srbije, ali prema podacima popisa poljoprivrede iz 2012. u poslednjih 50 godina smanjen je broja grla svih vrsta stoke, a najveći pad je zabeležen kod govedarstva, gde je proizvodnja gotovo prepolovljena, saopštio je u ponedeljak Republički zavod za statistiku (RZS).

Smanjen je ukupan broj grla stoke, ali je prosečan kapacitet proizvodnje porastao sa dva na tri grla >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << po gazdinstvu, rečeno je na predstavljanju publikacije RSZ-a "Stočarstvo u Republici Srbiji" koju je uradio profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici Rade Popović.

U Srbiji se, prema popisu, 77,5 odsto poljoprivrednih gazdinstava, odnosno njih 489.364, bavi stočarstvom od čega su 99,9 odsto porodična poljoprivredna gazdinstva koja na raspolaganju imaju 84 odsto grla, odnosno 3,5 grla po domaćinstvu.

Poljoprivredna preduzeća imaju na raspolaganju 16 odsto ukupnog broja grla sa prosečnim kapacitetom 497 grla po gazdistvu.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.