U Sloveniji poskupljuje hrana

Izvor: B92, 19.Jan.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji poskupljuje hrana

Ljubljana -- U Sloveniji su ovih dana na sceni poskupljenja gotovo svih osnovnih namirnica i sirovina, Poskupeli su hleb, jaja, soja, meso, ulje, kukuruz...

Najveći proizvođač hrane u Sloveniji, industrija Žito, povećala je cene hleba, peciva i kolača od četiri do 11 odsto, dok testenina još nije poskupela.

Direktor preduzeća "Jata Emona" Stojan Hergout najavio je da će uskoro poskupeti i sveža jaja za pet odsto. Prosečna cena jaja je trenutno 25 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centi po komadu.

"Ostvaruje se ono što smo najavili u oktobru prošle godine kada smo mislili da će soja ostati na ceni do 320 evra za tonu, a cena žita 180 evra za tonu", rekao je Hergout i dodao da je "kukuruz dovezen u Ljubljanu ponovo 320 evra za tonu".

Kada je reč o ceni mesa u Sloveniji, na nju utiče nedostatak stoke, a zavisna je i od kretanja cena osnovnih sirovina kao što su kukuruz, ječam, pšenica, soja i repa.

I direktor fabrike ulja "Gea" iz Slovenske Bistrice Igor Hustič je najavio da će od 1. februara podići cene za 10 odsto, i dodao da je cena sirovina za osnovna bela ulja od prošle godine porasla za 80 do 90 odsto.

U Sloveniji ističu da od svega najviše koristi imaju veliki trgovci i dodaju da na svetu postoje četiri velika trgovca od kojih su kod žita tri američka i drže tri četvrtine ključnih poljoprivrednih sirovina na globalnom tržištu, koje mora da sledi i "mala Slovenija."

Većina slovenačkih trgovina ističe da i oni moraju korigovati cene ukoliko to učine njihovi dobavljači.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Sloveniji poskupljuje hrana

Izvor: Capital.ba, 19.Jan.2011

LJUBLJANA, U Sloveniji su ovih dana na sceni poskupljenja gotovo svih osnovnih namirnica i sirovina. Poskupjeli su hljeb, jaja, soja, meso, ulje, kukuruz. Najveći proizvođač hrane u Sloveniji, industrija Žito, povećala je cijene hljeba, peciva i kolača od četiri do 11 odsto, dok tjestenina još...

Nastavak na Capital.ba...

Novčanik tanji, korpa praznija

Izvor: RTS, 20.Jan.2011, 09:02

Dok stižu najave o poskupljenjima struje i ulja, iz Vlade poručuju da su njene mogućnosti da obuzda cene hleba, mleka i drugih osnovnih životnih namirnica, veoma ograničene. Potvrda toga su podaci da su, u poslednje tri godine, cene hrane nezadrživo rasle, dok su plate gubile na vrednosti...Samo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.