U Šidu 400 migranata u dva prihvatna centra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Šidu 400 migranata u dva prihvatna centra

Na Svetski dan izbeglica beležimo da u šidskoj opštini trenutno boravi oko 400 migranata u dva prihvatna centra i oko stotinu njih neregistrovanih. A od ratnih devedesetih, ovde je trajno utočište pronašlo 15.000 ljudi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Oko 250 migranata trenutno boravi u Prihvatnom centru u Adaševcima, a oko 150 u drugom centru na Principovcu. Brojka se gotovo svakodnevno menja, jer neki uspevaju da odu, sve češće preko bosanske granice, a novi dolaze, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u poslednje vreme najviše iz Irana.

Podjednako ima porodica sa decom i samaca. Neki su ovde i gotovo dve godine. Nekadašnji zdravstveni radnik ove ustanove, sada domar, u prihvatnom centru je od septembra 2015. godine.

A tokom ratnih devedesetih godina prošlog veka, kroz šidsku opštinu je prošlo oko 45.000 izbeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Trajno utočište ovde je pronašlo njih oko 15.000. Opština Šid svih ovih ulaže maksimalne napore kako bi im obezbedila krov nad glavom.

Kao pogranična opština, šidska je oduvek bila otvorena za sve koji su morali napustiti svoje domove i prva koja je pružala ruku pomoći. Bez obzira na nacionalnu, versku i bilo kakvu drugu pripadnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.