U Pančevu veliki broj napuštenih životinja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2018, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pančevu veliki broj napuštenih životinja

Svetski dan zaštite životinja u Pančevu obeležava se tematskom izložbom u Galeriji Bate Mihailovića koju organizuje Društvo za zaštitu životinja i prirode Ekolibrijum. Cilj je da se doprinese većoj naklonosti i odgovornosti prema životinjama. Pančevo se suočava sa velikim brojem napuštenih pasa i mačaka koje je teško udomiti, a gradski azil za pse nema dovoljno kapaciteta.

U dvorištu Mirjane i Biljane Momirov trenutno je deset pasa i nešto više od 20 mačaka. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << O njima se brinu sa puno ljubavi, a u planu im je da registruju prihvatilište.

"Mnoge životinje nisu imale tu sreću da nakon napuštanja nađu, dom, hranu i negu. Na ulicama je mnogo pasa i mačaka koje njihovi vlasnici ostavljaju najviše u sezoni godišnjih odmora ili početkom jeseni kada se zatvaraju vikendice. Onima koji bi i želeli da ih udome gradska odluka ne dozvoljava da drže više ljubimaca iako je još pre dve godine rečeno da će biti izmenjena", kaže Biljana Momirov.

I dok su kazne u ovom slučaju 10 hiljada dinara nema kažnjavanja vlasnika koji pse ostavljaju na ulici. U ZOO Higijeni kažu da ih zovu telefonom, šalju dopise, a nakon tri pisma ukoliko se ne odazovu prijavljuju ih Republičkoj veterinarskoj inspekciji i na tome se završava.

"Iako je kapacitet gradskog prihvatilišta 80 ovde je trenutno 120 pasa...Od 356 koliko je uhvaćeno od početka godine. oko 100 je vraćeno na prvobitno stanište, a svega 30 vlasnicima", napominje Marija Andrić, JKP "Higijena" Pančevo.

Upravo da bi se razvila svest ljudi da imati ljubimca znači i određene dužnosti i brigu o njima Udruženje Ekolibrijum organizovalo je tematsku izložbu u Galeriji Bate Mihailovića.

Izložba na kojoj će moći da se pogledaju radovi 20 umetnika biće otvorena do 16 oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.