U Istri sve više turista iz Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2011, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Istri sve više turista iz Srbije

NOVI SAD -

U Istri je ove godine boravilo je oko 140.000 gostiju iz Srbije, što je za oko 12 odsto više nego lane, izjavio je danas načelnik Uprave Istarske županije Valerio Drandić.

Drandić je na konferenciji za novinare na 44. Međunarodnom sajmu turizma u Novom Sadu rekao da je broj turista, posebno iz Vojvodine, svake godine u porastu, ali je to još daleko manje u odnosu na period od pre dve decenije.

"Vojvodinu ne treba osvajati, nego vratiti u Istru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Mi smo deset puta manja regija po broju stanovnika od Vojvodine, ali smo najveća turistička regija u Hrvatskoj, sa oko 20 miliona noćenja godišnje, što je trećina ukupnih prihoda od turizma", rekao je Drandić.

Dodao je da je za Istru specifično što se, pored obalskog dela ponude, okrenula i unutrašnjosti i kreirala agroturizam, koji je danas postao popularniji od obalskog i ima veću popunjenost raspoloživih kapaciteta.

"U Istri se gosti iz Srbije mogu osećati više nego sigurni, jer smo, poput Vojvodine, specifični po pitanju multikulturalnosti", rekao je Drandić.

Prema njegovim rečima, Istra Vojvodinu vidi "kao enormnog proizvođača hrane koji je turističkoj regiji, poput Istre, izuzetno potrebna".

Drandić je rekao da je Istri u promociji turističkih potencijala mnogo pomogao rad Kancelarije Istarske županije u Briselu, preko koje su za proteklih nekoliko godina obezbedili oko 40 miliona evra iz evropskih fondova.

"Predstavništvo u Briselu nam je pomoglo u mnogim oblastima i zato smo nagovarali Vojvodinu da što pre otvori svoje predstavništvo zbog pozitivnih iskustava. Uskoro otvaramo kancelariju i u Njujorku i pozivamo Vojvodinu da nam se i tamo pridruži", rekao je Drandić.

Istarska županija i Vojvodina su pre deset godina uspostavile zvaničnu bilateralnu saradnju na nivou dve regije i sarađuju u mnogim oblastima. Na ovogodišnjem sajmu turizma Istra je regija partner Novosadskog sajma.

Potpredsednik Vlade Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da je učešće Istre na sajmu turizma posebno važno, jer se novosadskoj publici predstavio veliki broj turističkih firmi i agencija.

"Istra može biti dobar regionalni partner jer smo se proteklih godina dobro upoznali i našli puno zajedničkih tema i interesa. To nam omogućuje da od potencijala napravimo što više konkretnih projekata", rekao je Pastor.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.