U Evropi pad, u Aziji skok akcija

Izvor: B92, 05.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Evropi pad, u Aziji skok akcija

London/Njujork/Tokio/Moskva -- Vodeći evropski indeksi akcija jutros su opali, a na azijskim su porasli, posle vesti da je Barak Obama izabran za američkog predsednika.

Na deviznim berzama je, nakon jučerašnjeg osetnijeg pada dolara, danas uočeno jačanje američke novčane jednice prema evru i korpi valuta šest glavnih američkih trgovinskih partnera, navodi se u agencijskim izveštajima iz Njujorka.

Glavni evropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 opao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je, tokom rane trgovine na londonskoj berzi, 1,3 odsto, nakon što je u protekla dva dana i u drugom delu minule sedmice stalno bio uglavnom u porastu.

Nacionalni indeksi akcija u Evropi, britanski FTSE 100, francuski CAC - 40 i nemački DAX danas su, u prepodnevnoj trgovini, takodje opali, u rasponu od približno jedan do 1,67 odsto.

Tržište akcija u Rusiji i nizu azijskih zemalja je, za razliku od evropskog, pozitivno primilo vest o Obaminoj pobedi. Glavni indeks akcija finansijskih kompaniji u Rusiji je jutros čak uvećan, u jednom trenutku, za oko 11 odsto, pa je poslovanje zbog toga na kratko zaustavljeno.

Glavni japanski indeks akcija - Nikei - ojačao je u zaključnoj trgovini više od 4,6 odsto, na 9.521,24 poena, dok je drugi po važnosti tehnički indikator na tokijskoj efektnoj berzi - Topiks - danas uvećan za 6,17 odsto.

Snažan rast cena akcija zabeležen je i na berzi u Hongkongu, kao i na više drugih većih regionalnih efektnih berzi, što je produžetak tendencije koja je noćas zabeležena i na njujorškom Volstritu gde su oba glavna indeksa bila u porastu.

Vodeći američki Dau Džons indeks ojačao je noćas za više od 305 poena, na 9.625,28. To je bio najviši nivo tog indikatora od 6. oktobra, objavili su berzanski izvori.

Indeks visokotehnoloških američkih firmi - Nazdak - je takođe noćas solidno uvećan, za 53,79 poena, na 1.780,12 u očekivanju da novi američki predsednik (u tom trenutku se još nije znalo da je Obama pobedio) preduzme efikasne mere za što brži izlazak iz sadašnje teške finansijske krize.

Tržišni analitičari u Njujorku su izjavili da su berze akcija u SAD pod aktuelnim predsednikom Džordžom Bušem doživele težak period i da će novi šef države, u svakom slačaju, na tržištu dobiti podršku.

Današnja kretanja na valutnim berzama takodje su odslikavala trenutno raspoloženje i razmišljanje tržišnih igrača nakon Obamine pobede, ističe se u izveštaju japanske agencije Kjodo.

Valutni trgovci smatraju da Obama može rešiti neke od gorućih ekonomskih problema u SAD, što će za posledicu imati i rast dolara.

"Ukoliko Obama i njegova Demokratska stranka uspeju da pobede i osvoje većinu u Predstavničkom domu i Senatu američkog Kongresa, mogla bi da počne euforična kupovina dolara", ocenio je japanski finansijski ekspert Tokiti Ito.

Izgleda da je ocena Ita bila dobra, jer je kurs dolara, odmah nakon izveštaja o "ubedljivoj Obaminoj pobedi", jutros ojačao na londonskoj i svim ostalim velikim svetskim deviznim berzama.

Evro je za vreme početne trgovine Londonu vredeo 1,283 dolara i oslabio je oko jedan odsto u odnosu na sinoćni zaključni kurs na njujorškoj deviznoj berzi.

Dolar je istovremeno neznatno oscilirao u uskom rasponu od približno 99 jena, a japanski izvoznici su, kako prenosi Kjodo, veoma zadovoljni što je američka valuta od početka minule sedmice "krenula u vis", jer im slabljenje jenskih pozicija znatno olakšava eksportne poslove.

Pozitivan uticaj Obmanog izbora na položaj dolara danas je bio vidljiv i na osnovu jačanja indeksa "zelene novčanice" od 0,8 procenata na 85,266, prema korpi od šest drugih valuta najvećih američkih trgovinskih partnera, navodi se u izveštaju agencije Rojters.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.