U Boru prva elektrana na solarnu energiju

Izvor: S media, 14.Jun.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Boru prva elektrana na solarnu energiju

U okolini Bora uskoro počinje izgradnja prve elektrane solarne energije u Srbiji, izjavio je danas u Boru Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Snaga elektrane biće biti 100 megavata.

"Na površini od 450 hektara jalovišta Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, uskoro će biti izgradjena prva elektrana na solarnu energiju", rekao je Škundrić prilikom današnje posete Boru.

On je obrazložio da je Bor jedna od najsunčanijih opština u >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbiji, i da su jalovišta, zbog refleksije, idealna za solarnu investiciju.

Prema rečima ministra Škundrića, za ovu vrstu investicija zainteresovane su kompanije iz Italije, Belgije, Kanade i Švajcarske.

Škundrić:Država treba da bude suvlasnik RTB Bora

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić ocenio je danas da bi država i ubuduće trebalo da bude suvlasnik Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB), zbog toga što je njegova proizvodnja od posebnog interesa za državu.

Tokom obilaska RTB Bora, Škundrić je istakao da je planirano da se prvo završi tehničko-tehnološko restrukturiranje kompanije i da se proizvodnja poveća na 50.000 do 60.000 tona bakra godišnje, a da se tek onda potraži strateški partner.

On je rekao da bi, u zavisnosti od dogovora sa budućim strateškim partnerom, trebalo da se utvrdi vlasnički udeo, kao i najoptimalniji nivo akcijskog kapitala koji država treba da sačuva u RTB Boru.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Bor će dobiti i solarnu elektranu

Izvor: B92, 14.Jun.2010

Bor -- U okolini Bora uskoro počinje izgradnja prve elektrane solarne energije u Srbiji, kaže ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić...On kaže da će na površini od 450 hektara jalovišta Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, uskoro biti izgrađena prva elektrana na solarnu energiju...Na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.