U Americi uvode akcizu na vatreno oružje

Izvor: B92, 27.Sep.2023, 12:55

U Americi uvode akcizu na vatreno oružje

Guverner Kalifornije Gevin Njusom u utorak je potpisao zakon o uvođenju državne akcize na promet vatrenog oružja.

Ovo je prvi takav akt u SAD koji se uvodi u nameri da se prikupi projektovanih 160 miliona dolara godišnje za sprečavanje oružanog nasilja u školama i na javnim mestima, prenosi Rojters.

Kalifornijska akciza, koja bi trebalo da počne da se naplaćuje u julu 2024. godine, predstavlja dodatni namet od 11 odsto na postojeći savezni porez na oružje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i municiju po stopi od 10 ili 11 odsto, u zavisnosti od vrste oružja.

Njusomov kabinet je saopštio da je do uvođenja ove mere došlo nakon "brojnih pucnjava širom zemlje u kojima su za samo 74 sata poginule najmanje 104 osobe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.