Izvor: B92, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U 2008. dovoljno hlebnog žita"

Beograd -- Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević izjavio da će u 2008. godini biti dovoljno hlebnog žita za potrebe Srbije.

"Ako budemo imali samo prosečan rod u poslednjih desetak godina, to je 3-3,5 tone po hektaru. Nema bojazni da li ćemo imati dovoljne količine hlebnog žita ili ćemo morati da uvozimo", rekao je Milosavljević u intervjuu za Večernje novosti i naveo da je pšenicom zasejano oko 480.000 hektara oranica.

Ministar poljoprivrede je rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Srbija ne samo da "neće ostati gladna" već će biti lider u regionu u proizvodnji hrane u narednoj godini.

"Izvozićemo hranu kao i 2007. godine, a biće uvek dovoljno za sopstvene potrebe. Ove godine imaćemo između 600 i 700 miliona dolara suficita u spoljnotrgovinskoj razmeni. To je rekordan, dupliran suficit u odnosu na prošlu godinu", naveo je on.

Na pitanje kako stati na put skupoj hrani u Srbiji, Milosavljević se saglasio da "hrana jeste skupa, ali na to ćemo morati da se naviknemo".

"Ulje iz uvoza pojaviće se u drugoj polovini januara. To ulje biće za 15 dinara, a možda i više, jeftinije od domaćeg ulja. To će biti poruka svima koji neopravdano podižu cene svojih proizvoda da postoje mehanizmi državne intervencije", najavio je ministar poljoprivrede.

Milosavljević je nagovestio mogućnost da bude interventog uvoza još nekih proizvoda, a ne samo ulja, i upozorio da će to biti brana neopravdanom povećanju cena.

On je rekao i da je nezadovoljan agrarnim budžetom za narednu godinu, za koji je iz državne kase izdvojeno oko 27,7 milijardi dinara ili za oko 1,3 milijardi dinara više novca nego 2007. godine.

"To nije dovoljno, ako se zna da je poljoprivreda razvojni prioritet Srbije", smatra Milosavljević.

Međutim, Milosavljević je napomenuo da su za Nacionalni investicioni plan za projekte u poljoprivredi planirana sredstva od oko 2,2 milijarde dinara, "tako da smo nekako dostigli ciljni budžet od 400 miliona evra".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.