Izvor: Blic, 03.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 2008. besplatne akcije Telekoma

Građanima koji nisu do sada dobili akcije javnih preduzeća sledeće godine trebalo bi da budu besplatno dodeljene akcije Telekoma, najavio je potpredsednik Vlade Božidar Đelić.



On je rekao i da da se za sada neće deliti akcije EPS-a. Takođe, predviđeno je i da se građanima omogući da deo akcija velikih javnih preduzeća kupi, čime bi preduzeća dobila novac za investicije.

S obzirom da postoji velika razlika u razvoju tri najveća javna preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predviđeno je da se na berzu sa akcijama NIS-a izađe za dve godine, nakon što to preduzeće dobije strateškog partnera. EPS nije spreman za podelu akcija, ali se proces u tom preduzeću može očekivati za četiri godine.

Prema nezvaničnim procenama ima oko četiri miliona građana koji treba da dobiju besplatne akcije. Mnogo manji broj biće onih koji će moći po povalšćenim uslovima da ih kupe.

Kako je do sada najavljivano, predviđeno je da građani Srbije mogu da kupe akcije velikih javnih preduzeća do maksimalnih 5.000 evra, po modelu kako je napravljena inicijalna javna ponuda za Telekom Hrvatske, gde su 360.000 građana Hrvatske postali akcionari tog javnog preduzeća.

Ipak, akcije hrvatskog Telekoma nisu dale očekivane rezultate. Jagma za akcijama u Hrvatskoj samo je na početku podigla cenu akcija, dok su posle prvog dana trgovanja cene počele da padaju.

Nesmotrena besplatna podela akcija je u zemljama istočne Evrope dovela do tajkunizacije. Velika preduzeća u prvom talasu besplatne podele akcija kupili su bogataši za simbolične sume.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.