Turisti stigli, a ne radi nijedan restoran

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turisti stigli, a ne radi nijedan restoran

Većina onih koji posmatraju turizam ili aktivno učestvuju u njemu lako bi se zaklela da je april u Dalmaciji dosadan

Međutim, regionalni mediji pišu da bi se ti koji tako misle ove godine iznenadili.

Malo predsezonsko "istraživanje tržišta" "Slobodne Dalmacije" i obilazak turističkih mesta, ali pre svega razgovor sa prvim turističkim "lastama" ovogodišnje sezone, pokazalo je upravo suprotne rezultate. Prolećni gosti u Dalmaciji su srećni gosti, ali im nedostaje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sadržaja.

"Istraživanje" je napravljeno na Makarskoj rivijeri, tradicionalnoj perjanici predsezone u Dalmaciji koja je svake godine najbolje posećena već uoči Uskrsa.

"Od ponude u mistu imamo otvorenu poštu, dve prodavnice namirnicama, jednu pekaru, nekoliko kafića i jednu piceriju. I to vam je sve što ćete naći u ovo doba godine, slobodno to napišite. Naš hotel radi celu godinu, a zimi u mestu nema baš ničega. Vreme je da kažemo istinu o našem turizmu u predsezoni. Svi dolaze da rade u špicu, uberu pavlaku i profit i nestanu, a to nije turizam kakav bi trebalo da imamo", ogorčeno u Baškoj Vodi govori Marko Luketina, direktor jednog hotela.

Domaćim preduzetnicima broj turista koji sada dolazi nije dovoljan da bi počeli s radom.

Gosti uživaju u miru, ali nekima i u oazi nedostaje ponuda. Među njima je i jedna porodica iz Frankfurta:

"Nama su u Nemačkoj sada školski praznici za Uskrs i odlučili smo da dođemo s decom u Bašku Vodu da vidimo kako je ovde kad nije gužva. Bili smo leti, ali nije nam se svidelo u tom mravinjaku, a sada nam je super. Za nas je ovo idealan odmor. Jeste, voleli bismo da je poneki restoran u mestu otvoren. Stvarno, zašto je sve zatvoreno", priča Nemica Anamarija.

Među gostima je i Nemica Gisela Šajder. Neodstaje joj mogućnost kupovine. Ona bi, kaže, obnovila garderobu dok je na odmoru, ali nigde u mestu ništa ne radi. Čak ni suvenire ne može da kupi.

"Kada dođete u turističke mesto, ljudi kažu da im ne treba sezona duža od 150 dana. Mudraci koji celu zimu imaju zatvorene lokale i trgovine i tek početkom juna počinju raditi, briga njih za dužinu sezone. Lokalna uprava nema mogućnosti da utiče na njihovu procenu kada će početi i do kada raditi. Oni očigledno smatraju da im je zarada dovoljno dobra i ako rade samo leti. Ja nikome ne mogu da naredim ", kaže načelnik opštine Baška Voda Josko Roščić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvatska: Turisti stigli, a ne radi nijedan restoran

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2017

Većina onih koji posmatraju turizam ili aktivno učestvuju u njemu lako bi se zaklela da je april u Dalmaciji dosadan...Međutim, regionalni mediji pišu da bi se ti koji tako misle ove godine iznenadili...Malo predsezonsko "istraživanje tržišta" "Slobodne Dalmacije" i obilazak turističkih mesta,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.