Tržište mleka u oktobru u normali

Izvor: B92, 09.Sep.2010, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržište mleka u oktobru "u normali"

Beograd -- Kraj nestašice mleka može se očekivati već u oktobru, stabilizaciji tržišta će doprineti Ministarstvo poljoprivrede odlukom da subvencije poveća već u 2010.

Iako se još ne zna kolike bi mogle da budu premije, proizvođači mleka traže da se sa sadašnjih 1,5 dinara za litar, premija poveća na 5 dinara.

"Imlek" je najavio da će smanjiti izvoz mlečnih proizvoda do stabilizacije.

U sali Privredne komore Srbije su se na jednom mestu našli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvođači mleka, prerađivači i predstavnici države. Svako sa svojom mukom – proizvođači i građani sa nestašicom, a farmeri i država sa besparicom.

"Premija, ona nije plaćena, drugi kvartal je trebao, a tek je plaćen prvi. Nemoguće je raditi ovako, kažu veštačka nestašica mleka, nije tačno. Ja sam imao skoro 100 grla, sada imam 60, a do kraja godine 30 grla", kaže Radomir Trujić, farmer iz Sumrakovca.

Proizvođači mleka ne žale se toliko na otkupljivače, već na državu od koje traže veću finansijsku podršku, pre svega da se poveća premija koja sad iznosi 1,5 dinara po litri.

"Tražimo 5 dinara jer želimo da se vratimo na nivo od pre dve godine. To bi bilo u redu, 0,5 evrocenti bi opet bila najmanja subvencija u regionu", kaže Ljubiša Jovanović, Udruženje proizvođača mleka Srbije.

Neki dogovor države i farmera već je postignut, ali ne o ceni premije od 5 dinara. Do kraja godine, kroz rebalans budžeta Ministarstvu poljoprivrede biće obezbeđen dodatni novac, koji će biti usmeren upravo na subvencije.

"Radi rešavanja urgentne situacije, Ministarstvo poljoprivrede će sva sredstva koja budu raspoloživa, a moramo da vidimo koliko je to, pa da raspodelimo, upravo upotrebiti za podsticanje mlekarske proizvodnje , jer je to sektor koji zahteva finansijsku podrsku države", kaže Miloš Milovanović iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede "zakopalo je ratnu sekiru" i sa najvećim proizvođečem mleka kompanijom Imlekom, koja je da bi smanjila nestašice ovog proizvoda na tržistu, smanjila izvoz u susedne zemlje.

"Povećanje otkupa koje se sada dešava, uz obećanje Ministarstva poljoprivrede da će se promeniti politika subvencioniranja, očekujem da će se već u oktobru stanje na tržištu stabilizovati. Ranije smo najavljivali decembar, a da nije došlo do dogovora, to bi se proteglo i na decembar", kaže Slobodan Petrović, direktor Imleka.

S obzirom na to da je ministar poljoprivrede Saša Dragin prethodnih nedelja vrlo oštro govorio o ponašanju "Salforda" i "Imleka", koje je javno optuživao za izazivanje veštačke nestašice mleka, Slobodan Petrović kaže da je ministra tim povodom upoznao sa činjenicima.

"Nismo mi peglali odnose, ali sam ja iskoristio priliku da ministru iznesem činjenice koje se razlikuju od onih koje je on imao, i on mi je obećao da će ih proveriti, jer to baca potpuno novu sliku na ponašanje 'Imleka' i na čitavu sitaciju”, kaže Petrović.

Ministarstvo poljoprivrede navodi da se "Imlek" saglasio sa stavom Ministarstva da je za partnerski odnos sa poljoprivrednicima od najveće važnosti da se otkupna cena mleka usaglasi sa zemljama u okruženju i EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.