Tropske temperature izazvale pad proizvodnje mleka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jun.2010, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tropske temperature izazvale pad proizvodnje mleka

BEOGRAD -

Nagle vrućine i tropske temperature u Srbiji izazvale su pre svega probleme u stočarstvu i proizvodnji mleka, dok ratarske kulture, osim pšenice, za sada ne osećaju posledice trenutnih vremenskih uslova, izjavio je danas direktor Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) Milan Veljović.

"Krave su jako teško podnele ovaj stres, gde se u nekih 10 dana sa 10 do 15 stepeni Celzijusovih, otišlo na 35 do 36, a u štalama i 42 stepena. Već se beleži ogroman pad proizvodnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << mleka, kao posledica tog stresa, jer krave ne konzumiraju hranu", kazao je Veljović novinarima u hotelu "Zira", gde se održava konferencija o stanju i očekivanjima na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiji.

Vreme obroka za krave je pomereno, pa se jutarnji obrok "deli" rano ujutru, pre šest sati, a večernji se pomera više u noć, napomenuo je Veljović, dodajući da mora da prođe neko vreme kako bi se "stočna grla aklimatizovala".

On je ukazao da će, kada je reč o ratarstvu, pšenica prva osetiti posledice, jer je ona trenutno u fazi nalivanja zrna, za sta su potrebne sveže noći i dovoljno vlage i dodao da ostale kulture za sada ne osećaju posledice.

Osvrćući se na prethodne loše vremenske prilike, Veljović je rekao da su se one ogledale u velikoj količini padavina.

"Prosečne količine padavina od 1. oktobra 2009. godine do 1. juna 2010. godine kretale su se od 900 do 1.100 litara po metru kvadratnom", naveo je Veljović, ističući da je PKB u jednom trenutku imao 3.000 hektara zabarenih površina.

On je, međutim, napomenuo da je ta količina padavina omogućila da u jednoj teškoj setvi kulture lakše niknu, jer je bilo dovoljno vlage, što je na neki način kompenzovalo štetu izazvanu obilnim padavinama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.