Trijumfalan povratak GM na svetske berze

Izvor: S media, 19.Nov.2010, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumfalan povratak GM na svetske berze

Najveći američki proizvodjač vozila "Dženeral motors" (GM), koji se pre gotovo dve godine našao pred bankrotom, vraća se na svetske berze, po svemu sudeći "na velika vrata", uspešnim startom incijalne prodaje hartija od vrednosti (IPO), kojom bi trebalo da se prikupi više od 20 milijardi dolara.

Ta sredstva su nekada najvećem proizvodjaču automobila na svetu potrebna za otplatu 50 milijardi dolara pomoći dobijene od američke vlade u okviru plana spasavanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Inicijalna ponuda više od 220 miliona akcija na berzama u Njujorku i Torontu, najveća je u istoriji SAD, a interesovanje za njih uveliko prevazilazi očekivanja, pokazao je prvi dan razmene hartija od vrednosti na Volstritu.

Nakon otvaranja berze u četvrtak, početna vrednost deonica bila je 35 dolara, oko šest odsto više nego što je bila njena početna vrednost ponudjena u IPO od 33 dolara, da bi kasnije nešto smanjena, ali se u toku dana kretala izmedju 33,89 do 35,99 dolara.

SAIC kupio jedan odsto akcija u GM

Kompanijama koje su jednom bankrotirale obično je potrebno do pet godina da se pojave na berzi, ali je GM neobično brzo uspeo da se vrati na tržište hartija do vrednosti, zahvaljujući uspešnoj prodaji novih modela i merama štednje.

Automobilski gigant iz Mičigena, posle gubitaka koji su prelazili 88 milijardi dolara, nalazi se na putu oporavka, tako da ne čudi ogromno interesovanje za njegove deonice, ocenjuju analitičari.

Ukoliko se sve ponudjene akcije prodaju, udeo američke vlade u GM će se smanjiti sa sadašnji 61 na 33 odsto.

GM je ponovo postao javna kompanija, posle 17 meseci pošto je proglasio bankrotstvo i dobio 50 milijardi dolara pomoći američke administracije. Njegova inicijalna ponuda hartija od vrednosti najveća je u istoriji SAD, zbog toga što kompanija prvi put u poslednjih šest godina ostvaruje profit.

"Pred nama je nova odgovornost. Ponovo smo javna kompanija i imamo obavezu da se pokažemo, a znamo da to možemo", poručio je izvršni direktor GM Den Akerson, preneo je "Glas Amerike."

GM je na sajmu automobila u Los Andjelesu predstavla svoje nove modele, a kupci kojima robna marka GM nekada nije padala na pamet, sada su spremni da mu daju šansu.

"Bili su nestabilna kompanija i bila bih zabrinuta da investiram u njih, a sada sam tu i kupujem, znači nisam zabrinuta", kaže kupac Ketlin Kimberli.

Tanjug

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.