Trifunović: Demokratija suštinski suspendovana

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Feb.2019, 22:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trifunović: Demokratija suštinski suspendovana

BEOGRAD - Demokratija je u Srbiji suštinski suspendovana, rečeno je na tribini "Nije filozofski ćutati", koja je održana na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Glumac Branislav Trifunović poručio je da su u Srbiji neophodne promene, jer kako kaže, ima utisak da već trideset godina u politici figuriraju isti ljudi i da svi žele da budu lideri.

"Zato stalno pričam - nije to pitanje više ko će biti na vlasti, nego, što bi rekao Gidra Bojanić, vama će deco čika >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << Gidra da kupi tenk, znači očigledno mora tenk da se sve to poravna, pa da krenemo nešto ispočetka s nekim drugim ljudima. Je l' ima neko da misli u ovoj državi o narodu, šta god to značilo, kakva god to bila reč čudna i teško usvojiva, ali se suština svih tih borbi u proteklih trideset godina svodi na to ko će da sedne u koju fotelju", kaže Trifunović.

Dragoljub Mićunović izjavio je da je ljude mnogo lakše "zaglupljivati nego prosvećivati" i da se u srpskom društvu zloputrebljava pojam "naroda".

On je ocenio i da je na delu lišavanje demokratije njenih osnovnih alata, a to su parlament i nezavisno sudstvo.

"Nikada više budalaština nije bilo nego što ih imate sada, to je rezultat vladavine jednog čoveka, najgore u vladavini jednog čoveka je sledeće - što sve njegove mane, vrlina obično ima mnogo manje postaju mane cele države", kazao je Mićunović.

Sociolog Vesna Pešić smatra da je osnovna karakteristika domaćeg populizma "izrazito neprijateljski" odnos prema neistomišljenicima.

Pešić je ocenila i da se postavlja pitanje zašto u Srbiji ne uspevaju pokušaji da se izgradi pravna država u kojoj ne bi bilo moguće da onaj ko je na vlasti krši prava i slobode bilo pojedinaca ili manjina.

"Ustav se krši na dramatične načine, a vlast vlada neograničeno", smatra Pešić, koja je ukazala i na tabloide za koje ističe da napadaju svakoga ko se odluči da se politički suprotstavi vlasti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.