Izvor: B92, 09.Maj.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovina između Srbije i Hrvatske

Beograd -- Za sada nijedan privrednik iz Srbije nije investirao u Hrvatsku, uprkos razvoju trgovinske razmene.

To je slučaj iako je trgovinska razmena između Srbije i Hrvatske udvostručena u poslednje tri godine, a veliki broj hrvatskih firmi je došao u Srbiju, rečeno je posle sastanka hrvatskog ministra privrede Branka Vukelića i ministara Predraga Bubala i Radomira Naumova.

Ministri su, međutim, naveli da se tek sada očekuju prve srpske investicije u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer su za to stvoreni svi uslovi. Oni smatraju da postoje uslovi za proširenje privredne saradnje Srbije i Hrvatske, ali da i dalje u obe zemlje postoji psihološka barijera među privrednicima.

Srbija i Hrvatska mogu unaprediti saradnju u raznim privrednim oblastima, rekao je Predrag Bubalo, naglasivši da je posebno interesatna energetika, jer su interesi obe države u toj oblasti isti.

Prema rečima ministra rudarstva i energetike Srbije Radomira Naumova, hrvatska naftna kompanija INA i njen servis za istraživanje i bušenje uskoro bi s Naftnom industrijom Srbije-Naftagasom trebalo da potpiše ugovor o zajedničkom poslu u Egiptu. Naumov nije precizirao detalje tog ugovora, jer je on još u pripremi. Srpski ministar energetike je najavio i da bi uskoro saradnja Hrvatske i Elektroprivrede Srbije trebalo da bude unapređena.

Prema rečima Vukelića, Ugovor o slobodnoj trgovini između Hrvatske i Srbije dosta je uticao na povećanje saradnje dveju država, ali da je raznim privrednim i političkim merama treba još podsticati.

Ukupna robna razmena između Srbije i Hrvatske u prva dva meseca 2006. godine, prema podacima Privredne komore Srbije, bila je 64,1 milion dolara, što je za 30,3 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

U prva dva meseca ove godine Srbija je u Hrvatsku izvezla robe u vrednosti od 24,5 miliona dolara ili za 5,6 odsto više nego u istom periodu 2005. godine, dok je uvoz iz Hrvatske bio 39,6 miliona dolara, odnosno za 52,3 odsto veći nego u prva dva meseca prošle godine.

Kulinarska saradnja

U organizaciji Ambasade Hrvatske u Srbiji i Crnoj Gori, otvoreni su Dani hrvatske kuhinje, koji će se održati u hotelu Hajat od 9. do 21. maja. Dani hrvatske kuhinje predstavljaju logičan sled uspona u odnosima između Hrvatske i Srbije, prvenstveno na privrednom planu, rekao je ambasador Tonči Staničić.

Gošća hrvatske kulinarske promocije bila je Meri Cetinić, koja je u Beograd došla posle 15-godišnje pauze. Tokom ove manifestacije gosti će imati priliku da probaju primorske specijalitete od ribe, povrća, začinjene maslinovim uljem i poslužene uz vina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.