Trgovci u šoku - švajcarac doživeo mini-kolaps

Izvor: B92, 12.Feb.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci u šoku - švajcarac doživeo mini-kolaps

Dolar je ojačao zbog rasta zabrinutosti da pregovori između SAD i Kine neće ublažiti trgovinski spor između najvećih svetskih ekonomija.

Švajcarski franak je doživeo kratkotrajni mini-kolaps.

Kratkoročni pad franka od 1,0 odsto šokirao je trgovce valutama tokom trgovačke sesije u Aziji u ponedeljak. Švajcarska valuta je 2015. godine ojačala za čak 30 odsto nakon što je Švajcarska centralna banka iznenadila tržišta ukidanjem fiksnog kursa franka prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evru. U ponedeljak, franak je pao 0,2 odsto na 1,002 franka za dolar.

S druge strane, dolar beleži rast osmi dan zaredom. Dolarski indeks, koji pokazuje njegovu vrednosti prema šest konkurentskih valuta, porastao je za 0,2 odsto na 96,83 poena.

Evro je neznatno pao u odnosu na dolar, na 1,1315 dolara. Evro se suočio sa pritiskom budući da su prinosi na obveznice najvažnijih evropskih ekonomija dotakli najniže vrednosti u poslednje dve godine. Jedinstvena valuta je od početka meseca izgubila 2,5 procenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.