Trgovci neće podizati cene jer građani nemaju para

Izvor: BKTV News, 25.Nov.2012, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci neće podizati cene jer građani nemaju para

Tomislav Todorović , profesor bankarstva i finansija na Fakultetu za internacionalni menadžment Evropskog univerziteta u Beogradu smatra da do nekog značajnijeg i masovnijeg povećanja cena neće doći, bez obzira što je inflacija odavno prešla planiranih devet procenata i trenutno je na nivou od oko 12 odsto.
„Povećanje cena je teško izvodljivo u sitaciji kada je dotok novca slab i kada je kreditno-monetarna politika jako restriktivna“, rekao je Todorović dodajući da su i trgovci >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << svesni činjenice da je kupovna moć građana na izuzetno niskom nivou pa im, kako je kazao, ne ide u prilog da podižu cene.
Todorović je rekao da je svim trgovcima koji se pripremaju za period praznika koji dolazi, cilj da u tom periodu iskoriste tradicionalnu potrošačku groznicu i prodaju što veće količine robe, a ne da zbog eventualnog povećanja cene rizikuju da im roba ostane neprodata.
„Prostora za neki cenovni udar nema jer je masa novca kontrolisana obaveznom rezervom kod banaka koja se ne smanjuje, a i platnim fondom javnih preduzeća i svih onih koji su na budžetu i koji ne raste“, objasnio je Todorović.
„Očekujem da će sledeće godine inflacija biti targetirana na nekih 10 procenata i da će se kretati u tom rasponu sa odstupanjima od plus-minus jedan odsto“, naglasio je Todorović.
Izvor: blic.rs
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.