Trgovci da obore cene, u suprotnom - biće javno prozvani

Izvor: B92, 25.Sep.2018, 09:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trgovci da obore cene, u suprotnom - biće javno prozvani

Hrvatska od 1. januara smanjuje porez na dodatu vrednost a trgovcima koji bar delimično ne smanje cene preti javna osuda.

Ministarstvo poljoprivrede i druga resorna ministarstva upozoravaće javnost na one trgovce za koje uoči da nisu bar delom smanjili cene u skladu sa smanjenjem poreza na dodatu vrednost na neke proizvode, a pogotovo na one koji do kraja ove godine “neopravdano” podignu cijene, a onda to “kompenziraju” razmernim smanjivanjem cena od 1. januara 2019, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << piše Novac.hr.

To je potvrdio Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsednik Vlade zadužen za privredu, a to je i najviše što Vlada može da uradi jer nema na raspolaganju ni jedan drugi mehanizam kojim trgovce može da natera da smanje cene proporcionalno smanjenju PDV-a. Zato joj preostaje jedino “moralni apel” na trgovce koji ne budu spustili cene, barem delom, posebno u slučaju da prethodno “napumpaju” cenu, pa je potom smanje početkom godine.

Iako je tu reč o čistoj tržišnoj utakmici i nikoga se ne može prisiliti da smanji cene u skladu smanjenja PDV-a, u Vladi se ipak nadaju da će upravo tržišna konkurencija naterati trgovce da umanje cene, neki od njih su to već i najavili.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvati ukidaju PDV, ko ne spusti cene preti mu JAVNA OSUDA

Izvor: Blic, 25.Sep.2018

Hrvatska od 1. januara smanjuje porez na dodatu vrednost a trgovcima koji bar delimično ne smanje cene preti javna osuda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.